Foto: avaz.ba

U martu će u Grčkoj početi gradnja zatvorenih migrantskih logora na nekoliko grčkih otoka u Egejskom moru kako bi se kontroliralo kretanje tražilaca azila, rekao je ministar za migracije Notis Mitaraki (Mitarachi).

Ti kampovi, koji će moći primiti 20.000 tražilaca azila na maksimalno tri mjeseca, bit će smješteni na otocima Lezbos, Samos, Kios, Kos i Leros, precizirao je ministar u intervjuu. Oni bi trebali biti u funkciji ovog ljeta. 

Do sada su tražioci azila mogli ulaziti i izlaziti iz kampa i slobodno su se kretali na otocima. Nakon nasilnih incidenata među migrantima, konzervativna vlada premijera Kirijakosa Mikotakisa (Micotakis) odlučila je dodatno kontrolirati nove pridošlice na egejske otoke. 

  • Kirijakos Mikotakis - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Ubrzavanje procedura azila

Oni koji budu smješteni u tim zatvorenim centrima imat će pravo na kontrolirane izlaske na ograničeno vrijeme, rekao je portparol grčke vlade Stelios Petsas.  

Suočena s rastom broja dolazaka migranata, Mikotakisova vlada, koja je stupila na dužnost prošlog ljeta, odlučila je ubrzati procedure azila kako bi vratila one koji ne ispunjavaju uvjete u domovine ili u susjednu Tursku. 

- Želimo povećati broj povrataka u Tursku i postići 200 povrataka sedmično - rekao je ministar Mitaraki.  

Prema podacima UNHCR-a, gotovo 41.000 tražilaca azila nagurana je u kampovima na grčkim otocima, a njihov kapacitet je 6.200 osoba. 

Predstavnik UNHCR-a u Grčkoj rekao je da će izgradnja novih centara potrajati, ali da je najvažnije pronaći brzo rješenje za neprihvatljivu prenapučenost otoka. 

Posljednjih mjeseci održano je više protesta stanovnika i lokalnih vlasti koji se protive izgradnji tih logora. Protestirali su i tražioci azila početkom februara zbog loših uvjeta i tada su izbili sukobi između migranata i policijskih snaga.



Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )