Foto: najboljirecepti

Lagana, osvježavajuća, prava ljetnja poslastica spremna za tili čas.

Sastojci:

1 l mlijeka

400 g šećera

4 kesice želatina

500 g šlaga

350 g kisele vode

200 g mljevenog keksa

200 g mljevenih čokoladnih napolitanki

Glazura

50 g čokolade

1 kašika ulja

Priprema:

U šerpu sipati mlijeko i šećer, prokuvati i ostaviti da se ohladi oko sat vremena.

Želatin preliti s malo hladne vode i nakon 10 minuta dodati u šerpu. Sve lagano izmiksati najmanjom brzinom i ostaviti na hladnom da se želatira.

U odgovarajuću posudu sipati šlag i kiselu vodu, pa umutiti mikserom.

U želirano mlijeko postepeno dodavati šlag i neprekidno miksati.

Dobijeni fil podijeliti na tri dijela. U jedan umiješati mljeveni keks, a u drugi mljevene napolitanke. Providnom folijom obložiti unutrašnjost dublje posude sa oblim dnom.Usuti dio s napolitankama i ostaviti u zamrzivač 30 minuta. Nakon toga izvaditi, sipati bijeli dio i vratiti u zamrzivač na još pola sata. Na kraju staviti smjesu s mljevenim keksom i prekriti je providnom folijom.

Tortu ostaviti preko noći. Skinuti gornju foliju, prevrnuti tortu na tanjir za služenje i skinuti ostatak folije.

Otopiti čokoladu s uljem, prohladiti, te preliti preko torte.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )