Foto: null
Ništa ljepše od vruće gibanice! Ova gužvara se pravi lako, pa je recept idealan za početnike u kuhinji.
Sastojci:
500 gr kora
500 gr sira
1 dcl mleka
80 ml ulja
3 jajeta
1 i po kašičica praška za pecivo
2 dcl kisele vode
2 kašike ulja
Za preliv:
1 jaje
50 ml mlijeka
2 kašike ulja
susam
Priprema:
Izmrvite sir u činiji, dodajte jaja, posolite po ukusu (prema tome koliko je slan sir). Dodajte prašak za pecivo, ujednačite smjesu. Sipajte mlijeko i ulje i promješajte. U šolji pripremite vodu sa 2 kašike ulja.
Na dno podmazanog pleha stavite jednu koru tako da ivice prelaze preko ivica pleha. Poprskajte vodom sa uljem, pa postavite i drugu, poprečno, opet da ivice vire preko pleha. Sačuvajte dvije kore za prekrivanje.
Sada jednu po jednu koru umačite u fil, pa zgužvanu pakujte u pleh, jednu uz drugu. Nemojte da ih pritiskate previše, treba da ostane vazduha između njih. Kad poređate jedan red, sledeće pakujte preko njih. Kad potrošite sve kore i fil, preostale dvije upotrebite da prekrijete gibanicu odozgo.
Za preliv, umutite jaje, malo mlijeka i ulja pa prelijte preko gibanice i pecite oko 25 minuta na temperaturi od 200 C stepeni.