Foto: Avaz

Slobode lišeno osam osoba na području Nevesinja, Gacka, Banje Luke, Trebinja i Sarajeva

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na  području Nevesinja, Gacka, Banje Luke, Trebinja i Sarajeva uhapsili osam osoba osumnjičenih za ratne zločine.
 
Uhapšeni će biti prebačeni na kriminalističku obradu u prostorije SIPA-e nakon čega će u zakonskom roku biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH, rečeno je.
 
Ovo je u posljednjih deset dana pet akcija SIPA koja se odnosi na hapšenja za ratne zločine. 

U počinjenom zločinu prema optužnici, ubijene su gotovo cjelokupne obitelji Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj

Navedeni osumnjičeni nekadašnji su zapovjednici i pripadnici VRS, a osumnjičeni su za zločine nad stanovništvom bošnjačke nacionalnosti sa područja Nevesinja.
 
Zločini se odnose na ubojstvo oko 100 osoba bošnjačke nacionalnosti, na lokaciju u mjestu Zijemlje, među kojima više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i veći broj djece među kojima i djece starosti od 15 dana do 2 godine života.
 
U počinjenom zločinu, ubijene su gotovo cjelokupne obitelji Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve. Posmrtni ostaci 49 osoba su pronađeni dok se za posmrtnim ostacima 47 žrtava još uvijek traga.

Kako prenose pojedini mediji uhapšeni su Kandić S. i Kandić M iz Gacka, iz Nevesinja policijski službenik Aćimović D. U toku akcije uhapšeni su još Zdravko Kandić, Dragan Đurđić, Milan Trifković, Dragan Ivanišević i Mladen Kandić.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )