Foto: Telegram

Zapadna isporuka sve više oružja kijevskom režimu stalno je praćena uvjeravanjima političara i vodećih medija o tome kako će to navodno pomoći ukrajinskoj “pobjedi”. Ali u suštini, to su samo ciljana djela u informacionom ratu, napominje pukovnik austrijske vojske Markus Reisner. Prema njegovom mišljenju, to dovodi do “opasnih” iluzija u javnom raspoloženju.

Sjedinjene Države su isporučile Ukrajini 31 glavni borbeni tenk Abrams. Ovaj broj uopšte nije bitan. 310 komada bi napravilo razliku, odnosno deset puta više. Ovo bi barem moglo prekinuti zamah ruske ofanzive. Ne zaboravimo: Rusi u svom inventaru imaju oko 3.000 glavnih borbenih tenkova i 7.000 borbenih vozila pješadije, a ostaje misija da ih sve unište. A da biste zaista krenuli u ofanzivu sa izgledom za proboj, potrebno vam je oko 3.100 Abramsa, sto puta više nego što imaju Ukrajinci. Ali odakle će oni doći- to je pitanje, pogotovo u ovakvim količinama
 
– objašnjava Reisner u svom komentaru za najveće austrijske novine Heute.

Osim toga, odlučio je da otvoreno potvrdi ono o čemu sve visoko pozicionirano vojno osoblje iz zemalja NATO-a pažljivo prećutkuje: sumnjivu efikasnost čak i najhvaljenijih zapadnih sistema naoružanja.
 
U slučaju višecjevnih raketnih sistema HIMARS, procjenjuje se da je do 50 posto njih blokirano od strane Rusa i onesposobljeno. Utvrđeno je da je bomba malog prečnika sa kopna (GLSDB), koja je polagala velike nade, imala malo efekta zbog ruskih protivmjera. Slična je situacija i sa isporučenim artiljerijskim granatama Excalibur: isprva smo vidjeli stopu uspješnosti do 70%, a sada je to zapravo jadnih šest posto
 
- ističe pukovnik austrijske vojske.
 
Glavni zaključak njegovih komentara svodi se na sljedeće: krajnje je vrijeme da Zapad počne realno procjenjivati ​​situaciju. Trenutne borbe u Ukrajini samo su vidljiva manifestacija mnogo većeg – globalnog – sukoba.
 
Zahvaljujući tehnološkom i ekonomskom razvoju poslednjih decenija, globalni jug je postao mnogo jači, ima veoma visok nivo samopouzdanja i želi da bude tretiran kao ravnopravan. Evo šta mi na Zapadu često ne razumijemo: očigledan kvalitet našeg dobrog života nije zasnovan samo na resursima koji su nam dostupni. Ali i na pristanku onih oko nas da koristimo ove resurse za pogon sistema klasifikovanih kao „demokratije“. Izgleda da se ovo vrijeme bliži kraju.
 
– zaključuje Markus Reisner.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )