Foto: VESNA KECMAN/ŽENA.BLIC.RS

Bundeva je veličanstveno jesenje povrće/voće, koje može imati široku primjenu u kuhinji i biti dragocjeni saveznik u mnogim receptima, uključujući i hljeb.

Karakteristično za ove hljepčiće, pored mekoće i finog ukusa, jeste da podsjećaju na pravu bundevu.
 
Sastojci:    
 
Tijesto:    
 
420 g meko brašno “tip 400”         
 
200 g svježa, očišćena bundeva   
 
170 ml mlijeko  
 
35 ml maslinovo ulje 
 
2 kašike šećer    
 
1/2 kesice suvi kvasac
 
1jaje
 
1 kašičica kurkuma    
 
1 kašičica so      
 
Finale:      
 
1žumance za premazivanje
 
1 kašičica mlijeko      
 
Po potrebi krupna so 
 
6 neoljušteni bademi
 
Priprema:
 
Navedene mjere su za 6 hljepčića prečnika 12 cm nakon pečenja.
 
Pripremiti bundevu. Oprati je, odsjeći komad, oljuštiti koru i izmjeriti 200 grama. Isjeći bundevu na male komadiće. Skuvati ih na pari, što će biti vrlo brzo gotovo, jer je bundeva isjeckana. Pasirkom ili viljuškom izgnječiti bundevu i ostaviti pire da se ohladi.
 
Bundevu možemo pripremiti ranije, staviti je u kutiju s poklopcem i čuvati u frižideru do upotrebe, ne duže od dva dana. Izmjeriti i zagrijati mlijeko. Neka bude za nijansu toplije nego inače, jer će se rashladiti u dodiru s bundevom. Izmjeriti i prosijati brašno. Na pleh od šporeta postaviti pek-papir.
 
Tijesto: U veću činiju sipati 2/3 brašna, a ostatak ćemo dodavati tokom miješenja tijesta. U brašno dodati suvi kvasac i šećer, pa promiješati suve sastojke. U drugu činiju staviti pire od bundeve, pa dodati mlijeko, zatim ulje, jaje i kurkumu. Izmješati i sjediniti sastojke. Dodati tečne sastojke u činiju s brašnom i miješati kašikom uz dodavanje preostalog brašna. Dodati so. Kada smo dobili čvrstu smjesu, mijesiti tijesto rukom u činiji, a zatim prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i završiti miješanje.
 
Da bi tijesto ostalo mekano i elastično, ne pretjerivati s dodavanjem brašna tokom miješenja. U čistu, pobrašnjenu, činiju staviti loptu od tijesta i pokriti plastičnom folijom. Ostaviti na toplom mjestu oko 40 do 60 minuta, ili dok tijesto ne udvostruči svoju zapreminu. Deblji, pamučni, konac isjeći na 6 delova dužine, otprilike, 50-55 cm. Pobrašniti ih. Prebaciti tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i samo ga kotrljati kroz brašno, bez miješenja. Podijeliti tijesto na 6 jednakih dijelova, pa svaki dio zaokružiti u vidu loptice, a zatim vezati pripremljenim debljim koncem (kanapom) čineći najmanje 4 okreta i završavajući sa čvorom. Višak konca odsjeći makazama.
 
Ređati loptice s razmakom na pripremljen pleh. Ostaviti pleh na toplom mjestu 20 minuta, da tijesto još jednom poraste.
 
U međuvremenu, uključiti rernu da se grije na 180° C. Umutiti žumance za premazivanje s mlijekom. Premazati bundevice žumancetom, posuti krupnom solju, pa staviti pleh u zagrijanu rernu. Peći oko 25 minuta, dok lijepo ne porumene. Ostaviti da se prohlade, pa pažljivo skinuti konac i u sredinu svake bundevice staviti badem.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )