Foto: x.com

"La Nina" ili "Djevojčica" vjerovatno će u narednim mjesecima zahvatiti prije svega zapadnu i sjevernu Evropu i donijeti hladnije vrijeme, saglasni su meteorolozi. Također tvrde da se vjerovatnoća pojave ovog fenomena postepeno povećava.

Šansa da će se klimatski fenomen La Niña pojaviti između novembra i januara iznosi 83 posto. Još prije mjesec dana ta je vjerovatnoća bila samo 74 posto, saopćio je Američki centar za klimatske prognoze.

Ovaj fenomen može uzrokovati sušu u Kaliforniji, Brazilu i Argentini, donijeti obilne kiše u Indoneziju i Australiju – a iz naše perspektive najvažnije je da će donijeti hladnije vrijeme u Evropu.

"Za zimu se predviđa blagi fenomen La Niña, koji općenito znači niže temperature od uobičajenih u zapadnoj Evropi, pa očekujemo da će se u novembru i decembru pojaviti hladniji period," izjavio je Andrew Pedrini, meteorolog kompanije Atmospheric G2.

Radi se o okeanskom i atmosferskom fenomenu, koji je hladnija suprotnost fenomenu El Nino. Naziv potiče iz španskog jezika i u prijevodu znači "Djevojčica".

Ovaj fenomen karakteriše pad temperature površinskih voda u području istočnog ekvatorijalnog Tihog okeana za 3 do 5 °C i obično traje najmanje pet mjeseci.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )