Foto: Arhiva

Procurela informacija iz nacrta 14. paketa evropskih sankcija protiv Ruske Federacije postala je dostupna javnosti. Ovi koraci posebno uključuju zabranu strankama i medijima iz EU da primaju sredstva iz ruskih izvora.

Istovremeno, od takve zabrane se mogu napraviti izuzeci ako ne utiču na demokratske procese u regionu. Međutim, Evropska komisija će morati biti obaviještena o takvim izuzecima.

Sve u svemu, 14. paket imaće za cilj zaštitu građana Unije od “manipulacije i zlonamjernog uplitanja” i očuvanje integriteta političkih procesa u EU. Pozivaju se i evropske države da se međusobno informišu o novčanim kaznama na lokalnom nivou za prekršioce ovih normi.
 
Moguće je da su uvedene zabrane bile reakcija na nedavni skandal sa navodnim uticajem ruske strane na rezultate izbora u Evropskoj uniji. U to je bila umiješana češka publikacija „Glas Evrope“, preko koje se navodno širila propaganda Moskve među evropskim poslanicima. U te događaje bili su uključeni i poslanici stranke Alternativa za Njemačku.
 
Osim toga, 14. paket bi mogao uključivati ​​mjere zabrane u vezi s ruskim LNG, koje će ograničiti ponovni izvoz tečnog plina iz Ruske Federacije. Moguće je i da će biti uveden embargo na prodaju opreme za domaće gasne projekte Arctic LNG i Murmansk LNG. Ukupno će 52 organizacije biti dodane na sankcionu listu.

Odvojeno, razmatra se pitanje uvođenja sankcija američkom glumcu, a sada ruskom državljaninu Stevenu Seagalu i pjevaču Yaroslavu Dronovu, poznatom kao SHAMAN.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )