Foto: cafe.ba
Udruženje "Horeka" uputilo je Vladi RS, a uoči sastanka koji je planiran u petak, više zahtjeva, među kojima su da im se što prije omogući otvaranje, odnosno da se bašte kafića otvore već u ponedjeljak, a kompletno otvaranje traže od 1. aprila.
Od Republilčkog štaba traže da ne ograničava radno
vrijeme, te da se određivanje dužine radnog vremena prepusti štabovima jedinica
lokalne saamouprave.
Što se tiče broja ljudi unutar objekta, oni smatraju
da to treba da bude na osnovu kvadrature prostora.
U pismu upućenom Vladi RS se zahtjeva da se isplate
kompletni porezi i doprinosi za mart 2021. godine, bez obzira na njihovu
visinu, i 50 odsto plate minimalca ili manje, ukoliko je radnik prijavljen na
manju satnicu radnog vremena, uključujući i radnike u ugostiteljstvu u
smještajnim jedinicama.
Ukoliko važeće mjere budu produžene nakon 31. marta,
zaposleni u ugostiteljstvu traži isplatu minimalne plate sa pripadajućim
porezima i doprinosima kao i tekuće troškove za mjesec april, bez obzira na
broj dana koji bude uključivao zabranu rada. Uz to, traže da se porezi i
doprinosi od 1. aprila 2021. godine obračunavaju na iznos minimalne plate, za
plate do iznosa od 1.000 KM, a za plate preko toga iznosa da se porezi i
doprinosi obračunavaju po važećim stopama.
Jedan od zahtjeva je i donošenje uredbe-odluke koja
je već u pripremi, o oslobađanju plaćanja poreza i doprinosa na još tri mjeseca
za ugrožene hotele, banje i putničke agencije za oktobar, novembar i decembar
2020. godine.
"Horeka" traži i odgodu plaćanja računa za
struju i vodu za mjesece februar i mart 2021. godinu, na 90 dana bez zateznih
kamata kao i mogućnost reprograma poreskih obaveza iz 2020. i 2021. godine uz
otpis kamata na kašnjenje na period od 24 mjeseca.
Ugostitelji traže da Vlada Republike Srpske omogući
preko Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, namjenske kredite za
solventnost privrednih subjekata u ugostiteljskom sektoru, u iznosu do 25.000
KM, uz najnižu moguću kamatu.
U obrazloženju zahtjeva, udruženje
"Horeka" navodi da sa epidemiološkog stanovišta ništa se ne mijenja
ukoliko gosti borave u objektu do 22 časa ili nekoliko sati duže tražena su
prva dva zahtjeva.
"Kada je u pitanju broj gostiju po kvadratu prostora
ugostiteljskog objekta ovime bi bili spašeni veliki ugostitelji, čiji su
kapaciteti dovoljni da prime i do nekoliko stotina gostiju, uz poštovanje svih
epidemioloških mjera, razmak između stolova, broj gostiju za jednim stolom.
Zahtjev broj 4. je najkonkretnija pomoć ugostiteljima, čime bi se očuvala radna
mjesta, uzimajući u obzir zabranjen rad i nepostojanje prihoda", navode iz
Udruženja "Horeka".