Foto: Twitter Fifa

HRATSKA se plasirala u četvrtfinale Svjetskog prvenstva boljim izvođenjem jedanaesteraca od Japana. Nakon 120 minuta bilo je 1:1, a u penalima je junak bio Dominik Livaković, koji je čak triput zaustavio Japance.


Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


Već u trećem minutu odlična prilika za Japan. Precizan centaršut u šesnaesterac je dočekao Šogo Taniguči, ali je lopta prošla malo pored lijeve stative.
 
Pet minuta kasnije, Hrvatska je uzvratila. Ivan Perišić nije iskoristio čist zicer pred golom protivnika. Fantastična odbrana golmana Šuičija Gonde.
 
"Samuraji" su bolje, smirenije i fokusiranije igrali prvo poluvrijeme, što nikako nije odgovaralo "Vatrenima". Tek u posljednjih pet regularnih minuta prvog dijela, krenula je prava akcija. 
 
U 43. minutu GOL za Japan. Daizen Maeda je naletio na loptu unutar kaznenog prostora Hrvatske i savladao golmana niskim udarcem po sredini gola. Rezultat je tada bio 1:0 za Japan.
 
Provjeravala se situacija na VAR sistemu, ali su sudije iz sobe rekla da nema elemenata za ofsajd i poništavanje gola.
 
Fudbaleri "Zemlje izlazećeg Sunca" iznenadili su Hrvate i na odmor otišli sa prednošću od 1:0.
 
Igrao se 52. minut duela kada je Bruno Petković pao nakon duela u šesnaestercu Japana, ali je sudija samo odmahnuo na prigovore "Vatrenih" igrača koji su tražili najstrožiju kaznu.
 
Četiri minute kasnije meč ide u egal, GOL za Hrvatsku. Ivan Perišić je pratio sjajan centaršut i savršeno glavom pogodio pored desne stative. Golman ovdje nije imao šanse. Rezultat je bio 1:1.
 
Odbrana Japana u drugom poluvremenu je bila dekoncentrisana i nikako na nivou svoje najbolje igre.
 
To im se moglo obiti o glavu u 63. minutu kada je Luka Modrić poslije udarca već krenuo slaviti, ali je golman "Samuraja" izvadio loptu iz lijevih rašlji.
 
Drugo poluvrijeme meča između "Samuraja" i "Vatrenih" je pripalo Hrvatskoj, koja je petnaest minuta prije isteka 90. minuta kontrolisala duel.
 
Kako se bližio devedeseti minut, obje su reprezentacije počele igrati "rovovski" fudbal i čekale su grešku protivnika, za juriš.
 
Po prvi put na ovom Svjetskom prvenstvu, gledali smo produžetke. Rezultat je poslije regularnih 90. minuta bio 1:1.
 
Prvi produžetak počeo je kako se završilo drugo poluvrijeme, dominacijom Hrvatske. "Vatreni" su polako opravdavali ulogufavorita u ovom dijelu meča.
 
Pred kraj prvog produžetka Japan je stisnuo obruč oko gole Hrvatske, međutim, to je sve bilo bez rezultata i ostalo je 1:1.
 
Drugi produžetak je donio bolju igru obje reprezentacije.
 
Ukazala se prilika Majeru u 120. minutu, tukao je Hrvat sa nekih 17 metara od gola Japana, alilopta je proletjela pokraj stative. 
 
Rezultat se nije mijenjao i pristupilo se izvođenju penala kako bi se odlučio pobjednik duela.
 
Penale su izvodili:
Japan: Minamino (X), Mitoma (X), Asano (O), Jošida (X)
 
Hrvatska: Vlašić (O), Brozović (O), Livaja (X), Pašalić (O)
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )