Foto: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović skandaloznom odlukom da vrati ratna odlikovanja i čin generala osvjedočenom ratnom zločincu Branimiru Glavašu po ko zna koji put potvrdio da je neprijatelj Srbije i srpskog naroda jer štiti ratne zločince, najdublje vrijeđa i ponižava srpske žrtve i njihove porodice i ruga se pravdi.

Milanović dobro zna da je Branimir Glavaš bio gospodar života i smrti u Osijeku i na širem području Osijeka i da je odgovoran za nestanak, hapšenja, mučenja i likvidacije više od 100 Srba tokom 1991. i 1992. godine i kasnije – naveo je Linta u saopštenju.

On je naglasio da je “slučaj Glavaš” jedan od mnogih primjera da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano i da u najvećoj mjeri donosi oslobađajuće presude ili sramotno male kazne pripadnicima hrvatskih vojnih i paravojnih snaga za koje postoje čvrsti i mnogobrojni dokazi da su počinili svirepe i masovne zločine nad Srbima.

Linta je ponovo pozvao Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene istragu i podigne optužnicu protiv odgovornih za hapšenja, mučenja i likvidacije srpskih civila u Osijeku.

– U ovom kao i u mnogim hrvatskim gradovima od 1991. do 1995. godine bilo je greh i opasno biti Srbin. U Osijeku su od jeseni 1990. po zidovima srpskih kuća ispisivane antisrpske parole. Svi srpski stanovi i kuće bili su obilježeni krstićima. Mnogi Hrvati su Srbima na ulici, radnom mjestu i putem telefona psovali majku i govorili da treba da se isele u Srbiju – navodi Linta.

On podsjeća i da je početkom 1991. godine počelo miniranje srpskih kuća, lokala i automobila u Osijeku.

– Mnoge srpske kuće su prije miniranja opljačkane. Potpuno je jasno da se radilo o organizovanim i planiranim terorističkim akcijama koje je naredio hrvatski državni vrh – zaključio je Linta.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović poništio je odluke o oduzimanju odlikovanja i čina Branimiru Glavašu, optuženom za zlostavljanje, mučenje i ubistva osječkih Srba.

Sedam odlikovanja i čin Glavašu je 2010. oduzeo tadašnji predsjednik Ivo Josipović.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )