Foto: null

Mnogi od nas u garažama čuvamo sve i svašta, nađe se tu stvari koje su nam neophodne, a ne koristimo ih godinama.

Neki, pak, skladište motorno ulje za automobil, koje su možda kupili povoljno. Koliko dugo ga možete držati prije nego što ga upotrebite?

U prosjeku je to negdje od tri do pet godina – u zavisnosti od tipa (sintetičko, polusintetičko ili mineralno) i aditiva, piše Revijahak. Ako u ulju ima gvožđa ili bakra, brže će da oksidira.

Takođe, kad jednom načnete pakovanje ulja, poželjno ga je upotrebiti u roku od šest mjeseci (od otvaranja).

Ulje bi trebalo držati u prostoriji bez direktne sunčeve svjetlosti, čija temperatura ne ide u ekstreme i cijele godine je blizu sobne.

Ekstremne temperature će uticati na sposobnost ulja da efikasno podmazuje motor vozila. Preniske temperature mogle bi dovesti do stvaranja sedimenata u ulju.

Kao što je navedeno, nije pametno koristiti već otvorenu kantu sa uljem nakon pola godine i kasnije. U kontaktu s vlagom ili prašinom, u ulju mogu nastati sedimenti, odnosno čestice koje se ne mogu otopiti.

Prije korišćenja ulja bilo bi dobro proveriti njegovu teksturu i boju, koja bi trebalo da bude ista kao onda kad ste prvi put otvorili plastično pakovanje i sipali ulje u motor.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )