Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

U Federaciji BiH je trenutno zbog Covid-19 oboljenja hospitalizovan 61 pacijent, a sedam ih je na raspiratorima. Istovremeno, ukupno je 169 opravljenih od virusa korona, a u protekla 24 sata njih 26 se oporavilo.

– Broj oporavljenih raste i imamo kontinuitet broja pozitivnih na testiranje, nema povećanja, što će nam biti dobra osnova za odlučivanju o popuštanju određenih mjera već tokom sljedeće sedmice, a prva među njima trebala bi biti mogućnost izlaska osobama starijima od 65 godina i mlađima od 18 godina u određenim terminima – potvrdio je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

Govoreći o ukidanju mjera, Čerkez je rekao da to ne znači eliminaciju većeg broja mjera, jer ukoliko se omogući ublažavanje mjera i dalje će se morati poštovati mjere lične higijene, držanje fizičke distance, te nošenje maski i rukavica, zbog opreznost svih da bi ovakvo stanje ostalo.

– Mjere će se ukidati sukcesivno i molim stanovništvo za još malo strpljenja i to prvenstveno da se ne vode samo mjerama u regionu. Moramo znati da je u FBiH prvi slučaj registrovan kasnije nego u Hrvatskoj. Moramo biti oprezni u vraćanju normalizaciji života. To znači vraćanje živote koji bi bio pun opreza da svi doprinesemo kao društvo da se ovakva situacija zadrži – kaže Čerkez.

Pozvao je građane da prvomajske praznike provedu uz ličnu zaštitu da se sve do sada urađeno ne bi dovelo u neki ponovni rizik.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )