Foto: VRATA ZDRAVLJA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Banane imaju kratak rok trajanja kada se drže na sobnoj temperaturi, ali to ne znači da vaše prezrele banane moraju da završe u smeću.

Zamrznute banane možete da koristite za brojne recepte, od zdravih grickalica do slatkih peciva.
 
Kako da zamrznete banane?
Kako banane sazrijevaju, postaju slađe jer se skrob u voću razlaže u šećere. Prezrele banane mogu postati kašaste i razviti ružne smeđe mrlje, ali tada su najslađe.
 
Na sreću, zamrznute banane možete držati u zamrzivaču neograničeno dugo, iako zadržavaju vrhunsku svježinu od tri do šest mjeseci.

Tri laka metoda za zamrzavanje banana
 
Neoljuštene cijele banane
Kada banane počnu da mijenjaju boju, jednostavno ih stavite u zamrzivač sa korom. Trebalo bi da se smrznu u roku od nekoliko sati. Kada budete željeli da ih koristite, odmrznite ih na sobnoj temperaturi.
 
Oljuštite banane, isjecite ih na kockice ili izgnječite i koristite ih u receptima kao što su hljeb od banane ili sladoled od banane.

Cijele oljuštene banane
Zamrznite oljuštene banane ako ne želite da brinete o uklanjanju kore nakon što ste ih zaledili. Oljuštite banane i rasporedite ih u jednom sloju na pleh obložen pek papirom.
 
Stavite banane u zamrzivač i ostavite da se čvrsto zamrznu, što bi trebalo da traje oko dva sata.
 
Smrznute, cijele oljuštene banane čuvajte u zamrzivaču u kesici za zamrzavanje iz koje ste ispustili sav vazduh.
 
Možete ih odmrznuti neposredno prije upotrebe ili ih umiješati u smuti dok su još zamrznute.
 
Oljuštene banane isječene na kolutiće
Oljuštene smrznute banane su posebno pogodne za smutije od banane, koje je malo lakše blendati. Prvo oljuštite banane i isjecite ih na komade ili kriške. Stavite ih na pleh za pečenje obložen papirom za pečenje i zamrznite.
 
Kada su se komadi banane zamrznuli, stavite ih u veliku plastičnu kesu ili hermetički zatvorenu posudu i čuvajte ih u zamrzivaču.
 
Četiri načina da se iskoriste smrznute banane
Nema potrebe da brinete da ćete imati previše zamrznutih banana u zamrzivaču. Određeni recepti, poput sladoleda od banane ili smutija su čak bolji kada se prave od smrznutih bananama. Evo nekoliko recepata u koje možete da dodate smrznute banane.
 
Smuti od banane
Smuti od banane je bogata i kremasta mješavina banana i drugih jednostavnih sastojaka, poput svježeg voća i mlijeka.
 
Mnogi ljudi uživaju u smutiju od banane Da biste ga napravili jednostavno kombinujte svoje zamrznute kriške banane i bilo koje drugo sveže ili smrznuto voće, pa sve staviti u blender, a zatim dodati biljno mlijekom ili sok od pomorandže.
 
Sladoled od banane
Za razliku od tradicionalnog sladoleda, koji se često pravi pomoću aparata za sladoled, lijep krem možete napraviti i u blenderu. Da biste napravili sladoled od banane, pomiješajte zamrznute komade banane ili cijele zamrznute banane u gustu pastu pomoću blendera.
 
Za dodatnu slatkoću, dodajte ekstrakt vanile, puter od kikirikija ili med pre nego što počnete da miksate po drugi put.
 
Prebacite smješu u posudu i vratite je u zamrzivač. Ohladite smješu najmanje jedan sat prije nego što poslužite ovu zdravu poslasticu.
 
Hljeb od banane
Hljeb od banane je vlažan brzi hlijeb nalik na kolač napravljen od prezrelih banana.
 
Zamrzavanje banana kada su mekane i zrele znači da će biti slatke i savršene za pravljenje ukusnog hljeba od banane.
 
Ako smrznute banane zamjenjujete svježim u receptu za hljeb od banane, ocijedite višak vode nakon što ih odmrznete. Smrznute banane odmrznite na sobnoj temperaturi najmanje dva sata ili prelijte toplom vodom kesicu za zamrzavanje u kojoj su banane.
 
Palačinke od banane
Da biste napravili palačinke od banane, u testo dodajete izgnječene banane ili isečene banane, ili servirajte pečene palačinke sa isječenim bananama na vrhu.
 
Ako nemate svježe, zrele banane pri ruci, možete koristiti isječene, smrznute banane da napravite palačinke od banane. Obavezno ih odmrznite oko sat vremena prije nego što ih dodate u izabrani recept za palačinke od banane, piše Master Class.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )