Foto: Arhiva

Vježbe svojih nuklearnih snaga u isto vrijeme održavaju i NATO i Rusija.

Rusija je obavijestila SAD o planu da obavi godišnju vježbu svojih nuklearnih snaga, potvrdili su iz američke administracije.

Američki zvaničnici su rekli da je Rusija, prema sporazumu Novi START, obavezna da unaprijed dostavi obavještenje o lansiranju takvih projektila. 

Rusija vrši probna lansiranja projektila tokom godišnje vježbe "Grom" svojih strateških nuklearnih snaga.

Oružane snage 14 članica NATO saveza prije desetak dana započele su vježbu odbrane teritorija nuklearnim naoružanjem.

U NATO vježbi "Postojano podne" učestvuje više od 80 aviona, 14 brodova i oko 6.000 pripadnika iz 24 države NATO saveznika i partnera, uključujući Finsku i Švedsku.

NATO vježbe se održavaju iznad domaćina Belgije, Sjevernog mora i Velike Britanije, a pritom se ne koristi živo streljivo, naglasili su iz NATO-a.

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, nadgleda vježbu ruskih strateških nuklearnih snaga, prenijele su RIA Novosti.

Kako je objasnio Sergej Šojgu, ministar odbrane Rusije, u pitanju je obuka za izvođenje masovnog nuklearnog udara kao odgovora na nuklearni udar neprijatelja.

Kako navodi Kremlj, kopnene i vazduhoplovne snage, kao i mornarica, učestvovali su u manevrima.

"Russia Today" ističe da je meta na Kamčatki "raznesena" spaljivanjem interkontinentalne rakete Jars, lansirane iz kosmodroma Plesetsk u region Arhangelsk. Takođe, iz Barencovog mora ispaljena je balistička raketa Sinjeva.

To je druga takva vježba ove godine, navodi ruska agencija i podsjeća da je prva izvedena 19. februara, pet dana prije početka rata u Ukrajini.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATOa, obišao je nosač aviona američke mornarice "Džordž H.V. Buš", koji se trenutno nalazi u Jadranskom moru, saopštio je NATO.

Riječ je o nosaču aviona koji trenutno predvodi udarnu grupu nosača pod komandom NATOa, što je Stoltenberg nazvao demonstracijom sposobnosti i posvećenosti SAD Alijansi, navodi se na sajtu NATO.

Aleksej Reznikov, ukrajinski ministar odbrane, izjavio je u intervjuu  za portal Politico da je ukrajinsko ratište zapravo prilika da Zapad testira svoje oružje.

Reznikov je izjavio da je konflikt u Ukrajini šansa da se uporedi sposobnost i ubojitost zapadnog oružja i da se tako vidi koje bolje djeluje protiv Rusa.

"Kijev očekuje da im vojna pomoć i dalje stiže od NATO članica, a voljeli bismo da to potraje godinama", rekao je Reznikov.

Džozef Bajden, predsjednik SAD, izjavio je da bi Rusija počinila veliku grešku ako bi upotrijebila taktičko nuklearno oružje u Ukrajini.

Dodao je da ne može da potvrdi navode da se Rusija priprema za operaciju kojom bi inscenirala povod za upotrebu taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini.

Jurij Sobolevski, ukrajinski regionalni zamjenik za Herson, rekao je da vlasti koje je postavila Moskva vrše sve veći pritisak na stanovnike grada da se evakuišu.

Ruske vlasti su ranije pozvale stanovnike Hersonske oblasti da se evakuišu i saopštile da Ukrajina planira ofanzivu na tu oblast.

Od četiri oblasti koje su objavile prisajedinjenje u septembru sa Rusijom, Hersonska je vjerovatno strateški najvažnija, ocijenio je "Guardian".

Žalba Rusije zbog biolaboratorija

Rusija je podnijela zvaničnu žalbu protiv SAD i Ukrajine zbog aktivnosti američkih vojnobioloških laboratorija u Ukrajini.

"U skladu sa članom šest Konvencije o biološkom oružju, Rusija upućuje Savjetu bezbjednosti zvaničnu žalbu, koja uključuje sve moguće dokaze koji potvrđuju njenu opravdanost i ponovo traži sjednicu SB UN kako bi se razmotrio priloženi nacrt rezolucije", navodi se u pismu.

Nacrt rezolucije koji podnosi Rusija ima za cilj formiranje komisije za istragu optužbi protiv SAD i Ukrajine koje se tiču njihovog poštovanja obaveza u okviru Konvencije o biološkom oružju u kontekstu aktivnosti bioloških laboratorija na teritoriji Ukrajine.

 

  

 

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )