Foto: zdravozrno.com

Šećer je namirnica koju svi imamo u kući i jedna od onih koju obično kupujemo u velikim količinama, pa na našim kuhinjskim policama provede i po nekoliko mjeseci. Ali, da li ste se nekada zapitali koliko vremenski šećer može da stoji u vašoj kuhinji, a da i dalje bude jestiv?

Šećeru rok ne ističe, ali to ne znači da će biti svjež kako mjeseci prolaze.
 
Granulirani bijeli šećer zaista ima neograničen rok trajanja, posebno ako se čuva na suvom i tamnom mjestu. Pored toga, šećer je efikasan konzervans, a pošto dobro upija vlagu iz hrane, često je ključni sastojak u kiseljenju.
 
Iako šećer možda nema rok trajanja, može biti kontaminiran štetočinama, vlagom i drugim supstancama koje mogu uticati na njegov kvalitet ili učiniti nebezbjednim za upotrebu. Pored toga, šećer može apsorbovati mirise i ukuse, prenosi o21.rs.
 
Mnoge organizacije za bezbjednost hrane preporučuju da bacite kesu šećera nakon dvije godine, ali ako ne primijetite nikakvu promjenu u mirisu ili kvaliteti, stari šećer će djelovati jednako dobro kao i nova kesa šećera.
 
Šta je sa smeđim šećerom?
Smeđi šećer ima reputaciju kvarljive robe, a u ovom slučaju se uglavnom odnosi na to da se na vazduhu dosta stvrdne. Nepropusna posuda u velikoj mjeri spriječava ovo.
 
Ako vam se smeđi šećer stvrdne, možete ga staviti na kratko u mikrovalnu pećnicu ili pomiješati sa nekoliko kapi vode, što će omekšati šećer.
 
Preporučuje se da se smeđi šećer čuva u hermetički zatvorenoj posudi i da se koristi u roku od dvije godine za optimalnu svježinu i ukus.
 
Pored toga, smeđi šećer možete čuvati u zamrzivaču, ali imajte na umu da ćete morati da ga odmrznete nekoliko sati prije upotrebe.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )