Foto: aloonline.ba

Došlo je vrijeme da iz špajza izvučemo s pažnjom pripremljenu zimnicu i ukrasimo njima prazničnu, ali i svakodnevnu trpezu.

Blagodati turšije, kiselog kupusa i krastavčića su brojne, i nije riječ samo o ukusnom i praktičnom povrću bez koga rijetko koji obrok može da prođe, već su u pitanju izuzetno zdrave namirnice.

Konzumiranjem zimnice ojačaćemo imuni sistem, unijeti u svoj organizam neophodne vitamine, ali i povoljno uticati na digestivni trakt, koji uslijed prazničnog prejedanja jednostavno bude preopterećen.
 
„Domaća turšija je fantastičan izvor vitamina i vlakana i pravi potrebnu ravnotežu na, u ovo doba godine, često preobilnim trpezama. U procesu fermentacije povrće dobija i dodatne vitamine, te je tako turšija izvor vitamina K, B vitamina, naročito važnog i rijetkog u biljnoj hrani B12. Osim toga, turšija je pravo bogatstvo probiotskih kultura koje čine čuda za naš digestivni trakt – olakšavaju varenje, sprječavaju konstipaciju, gasove i nadimanje. Prirodni probiotici postaraće se i za jačanje našeg imunog sistema, uravnotežiće nivo holesterola i djelovati preventivno na kancer debelog crijeva, KVS i druge hronične bolesti“, objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.

Sve navedene prednosti turšije važe i za kisele krastavčiće, ali ovi omiljeni zeleni plodovi imaju dodatni plus – nisku kalorijsku vrijednost zbog koje se uklapaju u svaku redukcionu dijetu.
 
„Krastavčići, karfiol, šargarepa, paprika vrijedan su izvor vitamina C u zimskim danima, koji nas štiti od virusnih infekcija. Ipak bih kao „favorita“ izdvojila kiseli kupus, kišeljen na tradicionalan način, bez ikakvih konzervanasa. Voda u kojoj je kišeljen – rasol – može se piti i koristiti kao dodatak jelima. Rasol je veoma bogat mikronutrijentima i jača crevnu floru, ali štiti i od čira na želucu“, dodala je Olajdžija.

„Ovo zbog velikog sadržaja soli jeste apsolutna kontraindikacija za sve bubrežne i srčane bolesnike. U ovu vodu nerijetko se dodaje i šećer, a da ne pričamo o konzervansima – ukoliko ste kupili krastavčiće ili sami dodali neku vrstu konzervansa, onda zaista nije preporučljivo piti ovu vodu. Argument da je ova voda bogata vitaminima iz krastavčića ne zadovoljava s obzirom da oni (ukoliko ih stavljamo u komadu, a ne presijecamo) zadržavaju gotovo sve vitamine u sebi, a i ovaj argument svakako ne opravdava ogroman sadržaj soli i konzervanasa koje bismo na taj način unijeli“, napomenula je Tanja Olajdžija.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )