Foto: Nezavisne

Njemački mediji su prije nekoliko dana, pogotovo oni regionalni, bili puni hvale zbog poteza koji je izveo nekadašnji reprezentativac Njemačke Marko Bode.

Naime, Bode je, kao jedan od direktora Verdera za koji je odigrao skoro 400 mečeva, ponaosob zvao svakog člana kluba (navijača) koji ima preko 70 godina i raspitivao se za zdravlje tokom pandemije korona virusa.


Pored njega, u akciji je učestvovala još nekolicina klupskih članova Verdera, a mediji ističu da su zajedno "okrenuli" oko 1.800 telefonskih brojeva.


Za sve one koji nisu upoznati sa Bodeovim likom i dijelom, vrijedi pomenuti da je sa reprezentacijom Njemačke bio prvak Evrope 1996. godine, a šest godina kasnije i vicešampion svijeta u Japanu i Južnoj Koreji.


Inače, u pitanju je legenda Verdera čiji djed je bio u četnicima.


Marko Bode je rođen u gradiću Osterodeu. Otac mu je bio Nijemac, majka polu-Njemica, polu-Srpkinja. Tačnije, otac joj je bio Srbin. Četnički vojnik.


Za vrijeme Drugog svjetskog rata Bodeov djed je bio zarobljen i transportovan u Njemačku u logor. Tamo je upoznao jednu djevojku i zaljubio se. Toliko da je čak pobjegao iz voza koji ih je vraćao kući pred kraj rata kako bi ostao s njom. Oženio se, a u tom braku je rođena jedna djevojčica - majka Marka Bodea!


O njegovom jugoslovenskom porijeklu svojevremeno su pisali lokalni mediji u Bremenu, ali ništa više od toga da samo vuče korjene.


Za ovog nekadašnjeg fudbalera kruže samo riječi hvale u skoro svim njemačkim medijima, a o njemu je u superlativu, tokom ekskluzivnog intervjua za Telegraf, pričao i njegov nekadašnji saigrač Rade Bogdanović.


"Najinteligentniji momak kog sam sreo u fudbalu. Matematičar, završio fakultet. Baš inteligentan. Tata", rekao je Bogdanović prije tri godine.


Bode je za Verder odigrao 379 utakmica i postigao je 101 gol. Za reprezentaciju Njemačke na 40 mečeva dao je devet golova i poznat je kao fudbaler koji nikada nije dobio crveni karton.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )