Foto: srpska info/M. JOŠIDA/RAS SRBIJA

Kuća Mirjane Dedić (74) iz Orahovca kamenovana je noćas poslije ponoći, saopštila je danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Navodi se da Mirjana živi sama i da je ovaj atak na njenu kuću i bezbjednost unio snažnu zabrinutost i opravdan strah. Slučaj je prijavljen policiji.
 
Dodaje se da je Mirjanu posjetio i predsjednik Privremenog organa opštine Orahovac kako bi sa njom razgovarao i dogovorio se o saniranju štete koju će, ističe se, Kancelarija za KiM nadoknaditi.– S obzirom na činjenicu da u blizini njene kuće postoje bezbjednosne kamere, zahtijevamo da počinioci u najkraćem mogućem roku budu otkriveni i adekvatno sankcionisani – navodi se u saopštenju.
 
Kancelarija za KiM pita kako bilo kome može da smeta žena u osmoj deceniji života, koja je postala meta samo zato što je Srpkinja?
 
Precizira se da je od početka godine ovo petnaesti zabilježeni napad na srpske kuće na prostoru Kosova i Metohije, a da ukupan broj napada koji su imali vjersku ili nacionalnu konotaciju iznosi više od 90.
 
– To, konstatuje se, govori da na mjesečnom nivou u prosjeku imamo po 10 napada na Srbe, njihovu imovinu ili imovinu Srpske pravoslavne crkve – navode.
 
Smatra se da ovakvi napadi dodatno podgrijevaju, kako se ističe, neodgovorne izjave prištinskih političara koji raspiruju mržnju antisrpskim izjavama i brojnim optužbama na račun Srba, ali i politika nekažnjavanja počinilaca, prenosi Blic.
 
– Zbog toga smo na bezbjednosti Srba insistirali i tokom posljednje, ali i svake prethodne runde dijaloga u Briselu i govorićemo i dalje sve dok se srpskom narodu u južnoj pokrajini ne obezbijedi miran i bezbjedan život – dodaje se u saopštenju.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )