Foto: Srpskainfo

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko čestitao je svim ženama u BiH Međunarodni dan žena, posebno izkazavši zahvalnost i divljenje prema ženama koje su dominantne na prvoj liniji globalne borbe protiv pandemije kovida 19.

Vi koje ste angažovane kao zdravstveni radnici i njegovatelji imate ključnu ulogu u borbi protiv pandemije u BiH. Svi mi trebamo prepoznati vašu, kao i ulogu i doprinos svake druge žene, i to cijeniti danas i svaki dan rekao je Incko.

On je naglasio da se snažno zalaže za veću uključenost žena u svakodnevne političke i socio-ekonomske aspekte života u BiH i striktno poštivanje Zakona o ravnopravnosti polova u BiH, koji propisuje minimalno 40 odsto zastupljenosti žena u okviru širokog spektra javnih dužnosti, koji se uglavnom ignoriše ili ne poštuje, saopšteno je iz OHR.

Incko je naglasio da je na izborima 2022. godine potrebno učiniti još jedan pokušaj da se u potpunosti ispoštuje taj zakon.

Visoki predstavnik poziva sve da se ulože još veći napori na sprečavanju nasilja nad ženama sprovođenjem politike nulte tolerancije, kao i da se za žene unaprijedi pristup zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju kako bi ih one sebi mogle priuštiti.

 

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )