Foto: Twitter

Ispostavilo se da je usamljenost mnogo stresnija od alkoholizma, pušenja i gojaznosti. Istraživanja su pokazala da je pandemija COVID-a pogoršala društveno nejedinstvo.


Usamljenost je jedan od najštetnijih faktora za zdravlje starijih ljudi. Tako su istraživači sa Instituta Regenstrief i Medicinskog fakulteta Univerziteta Indiana otkrili da je usamljenost, kao glavni uzrok negativnih iskustava, štetnija za starije ljude od alkoholizma, gojaznosti i pušenja do 15 cigareta dnevno. Istovremeno, usamljenost je definirana kao „biopsihosocijalni stresor“, odnosno vanjski, ekstremni okolišni faktor koji uzrokuje stres, a istovremeno biološki, psihološki i socijalni.
 
Studija s ovim nalazima objavljena je u Journal of the American Geriatrics Society, posvećena bolestima starosti. Naučni članak poziva liječnike opće prakse da budu na čelu borbe protiv ove suptilne, ali razorne epidemije. Ranije je objavljeno da 53% starijih osoba prijavi osjećaj usamljenosti prilikom posjete ljekaru. I taj osjećaj značajno utječe na njihovo fizičko i mentalno zdravlje, smanjujući ukupnu kvalitetu života.
 
Podaci su prikupljeni tokom pandemije Covida, koja je pogoršala već rastući trend usamljenosti među starijim osobama. Pored toga, naučni nalazi se zasnivaju na Kliničkoj studiji za skrining na Alchajmerovu bolest (COADS), koja je anketirala negovatelje starijih pacijenata.
 
Kao rezultat toga, naučnici su utvrdili da je krug prijatelja posebno koristan za samce. Ali gdje ih možete nabaviti u ovim godinama? A potrebno vam je najmanje tri mjeseca grupne psihosocijalne rehabilitacije, kako bi se tokom sastanaka uspostavila interakcija i prijateljski odnosi među učesnicima. Kao rezultat toga, ne samo da će se povući osjećaj usamljenosti, već će se poboljšati i zdravlje, povećati mentalne sposobnosti, a smrtnost će se smanjiti. Čini se da nema lijekova i minimalnih troškova zdravstvene zaštite, ali djeluje.
 
Ova studija ne samo da baca svjetlo na temeljne efekte usamljenosti na zdravlje i dobrobit starijih ljudi. Sadrži i praktične savjete: uključite odgovarajuću kolonu u upitnike i medicinske protokole kada pružate bilo kakvu medicinsku pomoć.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )