Foto: InfoBijeljina
Njujorški čizkejk je posebna vrsta čizkejka, kod kojeg voćni sloj ne ide direktno na kolač, već se on preliva sirupom od voća, a razlikuje se po tome što se peče u rerni. Čizkejk koji se peče dolazi iz Amerike, a najpoznatiji je Njujorški čizkejk.
Sastojci:
Kora: Petit keks 200 grama, maslac 50 grama i jedna kašika šećera.
Fil: 4 jaja, vanila ekstrat, 3 uvršne kašike brašna,100 grama šećera u prahu, maskarpone sir, pavlaka sa 30% mliječne masti ( dvije kašike), ½ vrhnja za kuvanje, malo soli.
Preliv: Jagode ili šumsko voće ukuvano sa šećerom.
Priprema:
Kora: Kalup premazati maslacem i obložiti papirom za pečenje. U blender izmiksati petit keks, šećer i istopljeni maslac. Peći u rerni na 180 stepeni, šest ili sedam minuta.
Fil: U maskarpone sir dodati 100 grama šećera u prahu, a nakon toga sipati vrhnje za kuvanje, zatim dodati pavlaku. Kada se umuti sve dodati brašno. Dodati vanila ekstrat. Dodati jedno po jedno jaje i nego nakon toga mutiti smjesu. Peći na 160 stepeni ( po potrebi smanjiti ) oko 60 minuta. Obložiti kalup folijomi staviti u tepsiju sa 1 cm tople vode.
Ovaj ukusni čizkejk služi se sa vrelim prelivom i kuglom sladoleda od vanile.