Foto: pixabay

Muškarci sa plavom medicinskom maskom na licu smatraju se privlačnijim, pokazalo istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji.

Tokom pandemije koronavirusa bilo je malo pozitivnih aspekata svakodnevice, ali su britanski istraživači možda otkrili jednu: Muškarci izgledaju privlačnije sa zaštitnim maskama na licu.
 
Istraživači sa Univerziteta u Kardifu bili su iznenađeni kada su otkrili da je procIJenjeno da i muškarci i žene izgledaju bolje sa pokrivačem koje zaklanja donju polovinu lica.
 
Takođe su otkrili i da se lice prekriveno hirurškom maskom za jednokratnu upotrebu smatra najprivlačnijim – na veliku žalost proizvođača modernih maski, ali i životne sredine.
 
Doktor Majkl Luis, predavač na Školi psihologije Univerziteta u Kardifu i stručnjak za profilisanje, navodi da se u istraživanju sprovedenom prije pandemije pokazalo kako medicinske maske za lice smanjuju privlačnost jer asicuraju na bolest i infekciju.
 
„Želeli smo da proverimo da li se ovo promijenilo od kada su maske za lice postale sveprisutne i da razumemo da li je tip maske imao ikakvog efekta“, rekao je Luis.
 
„Naša studija pokazuje da se lica smatraju najatraktivnijim kada su pokrivena medicinskim maskama za lice. To može biti zato što smo navikli da zdravstveni radnici nose plave maske, a sada ih povezujemo sa brižnim ljudima ili medicinskim profesijama. U vrijeme kada se osjećamo ranjivo, nošenje medicinskih maski može biti umirujuće i tako se osećamo pozitivnije prema onome ko ih nosi“, pretpostavlja istraživač.
 
Prvi dio istraživanja sproveden je u februaru 2021. godine do kada se britansko stanovništvo već naviklo na obavezu nošenja maski. Od 43 žene je zatraženo da ocijene na skali od jedan do 10 atraktivnost slika muških lica bez maske, koja nose masku od obične tkanine, plavu medicinsku masku za lice ili drže običnu crnu knjigu preko dijela lice koje inače pokriva maska.
 
Učesnice su rekle da su oni koji su nosili platnene maske bili znatno privlačniji od onih bez maski ili onih čija su lica bila delimično zaklonjena knjigom. Ali obična jednokratna hirurška maska – učinila je da onaj ko je nosi izgleda još bolje.
 
„Rezultati su u suprotnosti sa istraživanjima prije pandemije gdje se smatralo da maske navode ljude da razmišljaju o bolesti i da tu osobu treba izbjegavati“, napominje Luis.
 
„Pandemija je promenila našu psihologiju u tome kako doživljavamo osobe koje nose maske. Kada vidimo da neko nosi masku, više ne mislimo da 'ta osoba ima bolest, moram da se držim podalje'“.
 
„Ovo se odnosi na evolucionu psihologiju i način na koji biramo partnere. Bolesti i dokazi o bolesti mogu igrati veliku ulogu u odabiru partnera – ranije bi bilo koji znaci bolesti bili velika prepreka. Sada možemo da primijetimo promjenu u našoj psihologiji tako da maske za lice više ne djeluju kao znak kontaminiranosti“.
 
Luis napominje da je moguće i da maske čine ljude privlačnijima jer usmjeravaju pažnju na oči. Neke druge studije su otkrile da pokrivanje lijeve ili desne polovine lica takođe čini da ljudi izgledaju privlačnije, dijelom zato što mozak popunjava praznine koje nedostaju i preuveličava ukupan izgled.
 
Rezultati ove studije objavljeni su u časopisu Cognitive Research: Principles and Implications. Sprovedena je druga studija u kojoj grupa muškaraca ocenjivala izgled žena pod maskama čiji rezultti tek treba da budu objavljeni, ali Luis ističe da su rezultati uglavnom isti.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )