Foto: Ilustracija

Vrijeme je godišnjih odmora i puno vas će svoj reset provesti na plaži. Nemojte zaboraviti da uvrstite svakodnevne šetnje kao vid rekreacije na moru, jer imaju značajne zdravstvene prednosti.

Šetajte… uz more!

Potrošnja kalorija je mnogo veća

Hodanje po pijesku omogućava da potrošimo 2,7 puta više energije od hodanja po
čvrstoj, ravnoj stazi, jer naši mišići koriste veću snagu kako bi podigli stopalo s nestabilne površine. To znači da, dok naša uobičajena 30-minutna šetnja sagorijeva oko 170 kalorija, polusatna šetnja obalom može da potroši više od 400 kalorija. Ovo je odličan način da se riješimo viška kilograma.

Varenje se ubrzava 

Kretanje poslije obroka ubrzava varenje i pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi. Jedna njemačka studija testirala je ispitanike koji su popili digestiv, kafu ili otišli u laganu 20-minutnu šetnju, i otkrila da se kod treće grupe varenje znatno ubrzalo, u odnosu na prve dvije. Druga studija je proučavala nivo šećera u krvi kod ljudi koji su, 15 minuta nakon obroka, otišli u 20-minutnu šetnju, i otkrila je kod njih nivo glukoze niži neko kod onih koji se nisu pokrenuli.
 
Poboljšavamo imunitet 

Čistiji vazduh ne samo što je bolji za pluća već stimuliše ćelije imunosistema, a to nas čini otpornijim na bolesti. S obzirom na to da morski vazduh ima oko 70.000 negativnih jona po kubnom metru, morska obala je savršeno mjesto za unos „vitamina iz vazduha“.
 
Talasi nas smiruju

Ako ste u prethodnom periodu suočavali sa “burn out-om” ili  ste opterećeni različitim brigama, šetnja uz zvuke talasa može biti od ključne pomoći. Californijski naučnici su otkrili da se, prilikom slušanja zvuka mora, u mozgu aktiviraju isti neuroni kao pri dubokoj meditaciji. Kada dostignemo takvo opušteno stanje, proizvodimo manje hormona stresa – kortizola, a krvni pritisak prirodno pada.

Šetnje svakako ima svoje benefite i zdravstveni eksperti nas stalno podsjećaju koliko je važnoo kretati se, zato pokušajte na moru iskorisiti dodatne benefite koje vam nudi šetnja na pijesku, uz more, zvukove talasa i morskog zraka!
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )