Foto: BBC

Srbija ne bi trebala da ima bilo kakvih problema sa snabdijevanjem gasom jer ima "Balkanski tok", a skladište se puni, rekao je predsjednik Skupštine Udruženja za gas Vojislav Vuletić.

On je istakao da je bitno da se skladišta napune prije zime.

-Imamo `Balkanski tok` koji je potpuno nov i na njemu nema nikakvih problema, a imamo i gasovod sa sjevera koji preko Mađarske i Ukrajine dolazi do nas. I bilo da se nešto desi na jednom ili drugom, može da se snabdijeva- rekao je Vuletić za RTS.

Vuletić je naveo da cijenu gasa ne određuju ni Rusi, ni Nijemci, ni Srbi, već oni koji imaju puna skladišta i sada se igraju cijenama.

Komentarišući pozive Evropske komisije da članice EU smanje potrošnju gasa za 15 odsto, Vuletić je rekao da misli da nema potrebe za bilo kakvim uštedama, jer gasa u Evropi ima, a kako će da se raspodijeli zavisi od Evropljana, a ne od Rusije.

On je naveo da Rusija isporuči Evropi godišnje oko 200 milijardi metara kubnih gasa, što je oko 100 milijardi evra prihoda njenom budžetu i zainteresovana je da što više gasa proda.

U slučaju da Rusija odluči u nekom trenutku da “zavrne ventile” mnoge evropske zemlje bi se, ocjenjuje on, našle u problemu.

-Njemačka bi bila najugroženija, ali i sve zemlje, osim Norveške i Holandije koje ne uvoze ruski gas. Potrošnja je zimi veća zbog grijanja. Ako se sada ne budu punila podzemna skladišta, biće velika šteta- rekao je Vuletić.

Vuletić je napomenuo da se skladišta uvijek pune na 80 odsto da se ne bi desila neka havarija i da ne bi istekao na drugu stranu, ali nijedno skladište u Evropi sada nije puno, zbog čega su cijene gasa tako visoke.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )