Foto: srpskainfo.com

Prema preliminarnim pokazateljima, zasigurno je da će, zbog uticaja korona virusa, pojedine industrije, kao što su turizam, transport i prerađivačka industrija u BiH, zabilježiti lošije poslovne rezultate u odnosu na isti period prethodne godine.

Ovo su saopštili iz Spoljnotrgovinske komore BiH, uz napomenu da se još precizno ne zna kolike će biti direktne i indirektne štete uticaja korona virusa na ekonomiju BiH.


– Kada su u pitanju tržišta, izvoz iz BiH i dalje bilježi rast od 5,5 odsto, a u padu je uvoz za 4,5 odsto. Na tržište Italije, prema preliminarnim pokazateljima, u prva dva mjeseca ove godine izvezeno robe u ukupnoj vrijednosti od 173,11 miliona KM, što pokazuje pad izvoza od 38,67 milijuna KM ili 18,26 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine. U ovoj godini smo iz Italije uvezli proizvoda u ukupnoj vrijednosti od 228,67 milijuna KM, što je manje za 18,67 milion KM ili šest odsto manje u odnosu na 2019 – pokazuje analiza STK.

U ovoj komori kažu da su ovakve promjene u spoljnotrgovinskoj razmjeni rezultirale smanjenjem obima razmjene BiH sa Italijom za 54,23 miliona KM, dok, prema preliminarnim podacima, u ovoj godini obim iznosi 401,73 miliona KM.


– U odnosu na prošlu godinu nije se promijenila struktura razmjene, ali su svi najznačajniji izvozni proizvodi izvezeni u manjoj vrijednosti, što bi se moglo pripisati uticaju epidemije korona virusa na globalnu ekonomiju. Trenutno, određenu problematiku promatramo u obućarskoj, tekstilnoj i građevinskoj industriji. Pored navedenog, u BiH su najviše pogođeni sektori turizma i transporta, a potom se pojavljuju kompanije koje se bave industrijskom proizvodnjom zbog sprečavanja nabavke repromaterijala iz određenih zemalja. Problemi koji se realno javljaju jeste kretanje poštanskog prometa, zbog bojazni od prenosa virusa, te se prelazi se na online finansijsko poslovanje – naglašavaju u STK.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )