Foto: Klix

Svaka veš mašina nudi program pranja na 40 stepeni i mnogi upravo taj najčešće koriste. Naizgled se čini kao idealno rješenje za pranje određenih materijala, ali u suštini ovaj program samo troši više struje. Istu garderobu možete dobro oprati i na nižoj temperaturi.


Pranje na 40 stepeni ima mnogo nedostataka. Među najvećima je činjenica da vam se veš jednostavno može zgužvati, a nakon toga ne možete učiniti ništa i završićete sa uništenom odjećom, čak i onom vrlo skupom. Ova metoda pranja takođe uzrokuje brzo pranje vaše odjeće i ispiranje boja. Ako se, na primjer, radi o osjetljivoj tkanini, može se brzo oštetiti. I ne zaboravimo još jednu stvar koja je danas vrlo važna, a to je jednostavno prevelika potrošnja energije.
 
Čak i okretanjem prekidača desetak stepeni niže, odnosno na 30 stepeni, može se postići dobar učinak.
 
Pranje na 30 stepeni

Zapravo, iznenadićete se koliko su današnje veš mašine sposobne, pogotovo kada u njih ubacite kvalitetan prašak za pranje veša. One na tržištu dostupne su za cijelu plejadu različite odjeće, bilo da se radi o bijeloj ili šarenoj odjeći, vunenoj odjeći ili funkcionalnim predmetima.
 
Postoji nekoliko važnih stvari koje morate imati na umu kada koristite ovu metodu pranja. Prije svega, ako imate vidljivu i značajnu mrlju na odjeći, dobro ju je prvo tretirati posebnim sredstvom jer se nakon toga bolje ispire. Kod pranja na 30 stepeni može se preporučiti duže vrijeme pranja, što dovodi do pouzdanog uklanjanja mrlja.
 
Veliki razlozi za promjenu

Čak i na 20 stepeni može se prati bez problema. Za to postoje posebni programi, a moderne veš mašine vrlo su učinkovite pa se i u ovom načinu rada može dobro oprati. Vaš veš će tada trajati duže, a boje će mu ostati zaštićene.
 
Dakle, rezimirajmo. Nema previše razloga zašto biste ipak trebali prati na 40 stepeni. Danas ćete samo oštetiti skupu odjeću koju ćete morati češće mijenjati, a uz to ćete potrošiti i nepotrebnu količinu energije. A to je kombinacija koju niko ne želi, zar ne? Pa zašto ne biste ostavili svoje predrasude po strani i isprobali pranje na 20 do 30 stepeni, prenosi "Nova".
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )