Foto: Glas Srpske

Istorijska i herojska pobjeda. Nismo izgubili, već dobili. Tim rečenicama lideri stranaka u Republici uglavnom ocjenjuju preliminarne rezultate lokalnih izbora u Srpskoj i podvlače da iako su neke opštine izgubili, druge kako naglašavaju, one ključne, su dobili.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da je ta stranka napravila veliki napredak kada je riječ o broju odborničkih mandata.

"Ovo su bili strašno dobri izbori za stranku. Kada je riječ konkretno o meni, procjena je da sam potrebniji u Narodnoj skupštini nego u gradskoj u Banjaluci, ali sve ćemo dogovarati na stranačkim organima", kazao je “Glasu” Stevandić, koji je osvojio najviše glasova na listi Ujedinjene Srpske za Banjaluku, koju je i predvodio.

Sa ostvarenim rezultatom zadovoljni su i u DNS-u s obzirom na turbulentnost koju su, kako navode, prošli nakon opštih izbora od prije dvije godine.

"Ostvareni rezultat je dobra baza za 2026. godinu. Do sada smo osvojili više od 60 odborničkih mjesta u gradovima i opštinama širom Srpske", kazao je “Glasu” lider DNS-a Nenad Nešić, koji dodaje da prema presjeku stanja ta stranka nije ušla u parlament najvećeg grada u Srpskoj, zbog čega će, kako naglašava, analizirati rad Gradskog odbora u Banjaluci te preuzeti odgovarajuće mjere.

Predsjednik NPS-a Darko Banjac navodi da su za 25 odsto povećali izborni rezultat na nivou cijele Republike.

"Ovo su naši prvi lokalni izbori. Imaćemo između 50 i 60 odborničkih mandata. U pojedinim lokalnim zajednicama napravili smo ozbiljan rezultat", kazao je “Glasu” Banjac.

Podsjetio je da su imali tri kandidata za načelnika te da su pobijedili u Krupi na Uni, ali izgubili u Šekovićima i Kozarskoj Dubici.

"Krivo mi je što naš kandidat u Kozarskoj Dubici Dragan Brdar nije odnio pobjedu. Građani su tako odlučili. Riječ je o nekih 150 do 200 glasova razlike. Sama razlika glasova govori koliko je naš kandidat bio jak. U suštini, borili smo se protiv četiri političke partije i kada to gledate onda smo možda i pobijedili", poručio je Banjac.  

I prvi čovjek SPS-a Goran Selak zadovoljan je postignutim rezultatima u cijeloj Srpskoj.

"Parlamentarna smo stranka u desetak lokalnih zajednica više u Srpskoj, nego na prošlim izborima. Nastavljamo sa svojom politikom", rekao je Selak za “Glas”.

Ništa drugačija atmosfera nije ni u SDS-u, a lider najveće opozicione stranke u Srpskoj navodi da su imali veći cilj od ostvarenog.

"S obzirom na okolnosti u kojima stranka radi, sankcije, ali i nepostojanje računa i finansija ovo je herojski rezultat. Izgubili smo Sokolac i Ugljevik, ali smo dobili Gacko. Sa koalicionim partnerima osvojili smo Pale, Kotor Varoš i Stanare. To je sve napredak", kazao je “Glasu” predsjednik SDS-a Milan Miličević.

Naveo je da je broj glasova koje su osvojili na nivou rezultata iz 2020. godine, odnosno oko 100.000 glasova.

"Nastavljamo dalje. Nema stajanja. Aktuelni režim nije ostvario cilj u Tesliću, Bijeljini, Banjaluci, Palama, Šamcu, Istočnoj Ilidži. Tu smo ih porazili. Vjerujem da bi Milorad Dodik dao pet drugih opština za Teslić, kada bi mogao da trguje", kazao je Miličević.

Osvrćući se na rezultat u gradu Banjaluci, gdje SDS nije prošao cenzus za Skupštinu grada naveo je da je najveći grad Srpske dugogodišnji problem te stranke.

"U Banjaluci je jedna nova mlada ekipa koja ima potencijal da stasa i da napravi prodor na političkom nebu", zaključio je Miličević.

PDP je na krilima pobjede zbog rezultata u Banjaluci, a lider te stranke Branislav Borenović rekao je za “Glas” da je iza stranke istorijski rezultat za odborničke liste u Banjaluci.

"Ostali smo stabilna politička stranka. Rezultat demantuje sve one koji pričaju da se PDP raspada i da ćemo biti šesta, sedma partija u Srpskoj. Glasovi pokazuju da imamo kičmu i karakter. Pokazali smo da imamo šta reći i to ne samo u Banjaluci, nego i u Republici Srpskoj", rekao je Borenović, dodajući da su napravili izuzetan rezultat u Brčko distriktu.

Komentar od lidera DEMOS-a Nedeljka Čubrilovića juče nismo uspjeli dobiti, ali on je ranije izjavio da mogu biti zadovoljni dosadašnjim rezultatima, kao i kampanjom i izbornim procesom.

Đokić: Imamo 100 mandata

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da je ova stranka na lokalnim izborima osvojila 100 odborničkih mandata u lokalnim zajednicama u cijeloj Republici Srpskoj, što je rast od 15 odsto u odnosu na prethodne izbore održane 2020. godine.

"U više opština ponovo imamo odborničku strukturu, a da je ranije nismo imali. U Bijeljini je vidljiv rast SP-a, kao i u Banjaluci gdje smo treća partija po broju odborničkih mandata", rekao je Đokić.

Đokić je rekao da SP u predizbornoj kampanji nije koristio ružne riječi prema političkim protivnicima te je naglasio da ne postoji nijedna politička partija koju je SP prozivao.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )