Foto: nezavisne.com

LUKAVAC - U požaru koji je izbio u nedjelju navečer u večernjim satima u Puračiću, kod Lukavca, u potpunosti je izgorjela radionica s kompletnom opremom koja je u vlasništvu Tanjića, a od nje su egzistenciju obezbjeđivale tri porodice.

Kako nam je ispričao Benko Tanjić, porodica se bavi obradom spužve, šivenjem madraca, posteljine, jastuka, a to je sve započela njegova majka još prije četiri decenije.

U porodični biznis su bili uključeni roditelji te Benko i njegov brat sa svojim porodicama. Vatra je progutala sve. Srećom, niko nije stradao, a ni njihove kuće nisu u blizini tog objekta.

Inače, porodicu Tanjić javnost je upoznala još u aprilu po plemenitom gestu kada je donirala 50 jastuka za 50 kreveta postavljenih u izolatorij u Sportskoj dvorani Lukavac planiran za  pacijente oboljele od korona virusa sa slabijim simptomima.  

Bili su tada spremni donirati i još ako bude potrebno. Pomagali su drugima, pomoć je sada njima potrebna.

Kako je za "Nezavisne" prepričao Benko, neposredno prije požara bio je u radionici, odnosno šivaonici  i sve je bilo u redu.

"Otišao sam odvući robu i brzo se vratio, možda nakon desetak minuta. Vidio sam plamen i vatru, koji su zahvatili cijeli objekat. Ništa se tu nije moglo uraditi. Sve je otišlo",  ispričao nam je potreseni Benko Tanjić.

Kolika je šteta, nije mogao precizirati tačno, ali misli da je u pitanju najmanje 30.000 KM.

"Izgorjele su kompletno četiri mašine, od kojih su tri bile nove. Izgorjeli su mlin za spužvu, madraci, platna... Ne znam više ni šta je sve bilo unutra. To je bila porodična šivaonica", kaže Benko i pita se kako da sada obnovi objekat.

Otac je teško bolestan i u bolnici je, pa i on i brat moraju naći način da se vrate u posao.

"Razmišljali smo da pokušamo preostale zidove sanirati, a uništeni krov da skinemo. Ali neće moći. Morat ćemo sve iznova", priča nam i naglašava da su posla imali i da im je šivaonica bila izvor prihoda.

Tanjiće su danas obišli i predstavnici lokalne zajednice, ali nisu mogli obećati puno.

Benka posebno brine što se sve desilo u doba pandemije korona virusa, kada je svaki dinar bitan, a on i brat moraju početi od nule jer je sav porodični kapital stradao u požaru, za koji se pretpostavlja da ga je izazvao kratki spoj na električnim instalacijama u objektu.

Braća Tanjići počela su čistiti zgarište, iznositi uništene mašine i ostale predmete, a sve razmišljajući kako će se posao podići iz pepela i od kojih sredstava.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )