Foto: Cafe.ba

Izrael je prvi put izveo napad unutar granica Bejruta, pogodivši stambenu zgradu u distriktu Kola.

Uoči mogućeg kopnenog napada na Liban, izraelske specijalne snage već sprovode istražne operacije unutar Libana. Izraelski tenkovi su uveliko nagomilani na granici.

Izraelski zvaničnik rekao je za NBC news da su operacije pokrenute u južnom Libanu.

Spomenute operacije osmišljene su za prikupljanje obavještajnih podataka i ispitivanja položaja Hezbolaha, prenosi Nova.rs.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant govorio je o mogućnosti proširenja vojne ofanzive dok vojska gomila tenkove na granici s Libanom.

U saopštenju iz Galantovog kabineta u subotu, navedeno je da se sprovodi procjena operativne situacije u vezi sa, kako je nazvano, "širenjem aktivnosti IDF-a u sjevernom području".

Kasnije su izraelski tenkovi i trupe fotografisani u blizini granice, što je urednica Sky news Debora Hejns, opisala kao "najjasniji znak do sada" da će se sukob Izraela sa Hezbolahom dodatno proširiti nakon ubistva lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha.

Vojska je saopštila da mobiliše još tri bataljona rezervnih vojnika koji će služiti širom zemlje. Dvije brigade su već poslate na sjever Izraela kako bi se pripremile za moguću kopnenu invaziju.

Sjedinjene Američke Države su uputile hitan apel obje strane na uzdržanost, upozorivši izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da rat neće vratiti 60.000 raseljenih Izraelaca u njihove domove na sjeveru zemlje. Međutim, Netanjahuove agresivne taktike povećale su mu rejting u anketama.

Izrael nastavlja sa vazdušnim napadima na Liban. Prema libanskom ministarstvu zdravlja, najmanje 100 ljudi je poginulo u nedjelju, a jedan ministar je upozorio da se zemlja nalazi na ivici katastrofe.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )