Foto: Telegram

Izvoz vode za piće u budućnosti može donijeti Rusiji veći prihod od nafte, navodi se u izvještaju "Vrh ledenog brega: realni izgledi za ekonomiju Arktika".

Izvještaj koji prenosi Sputnjiki su pripremili stručnjaci fondacije "Roskongres".

"U polarnim kapama Arktika i Antarktika nalazi se oko 70 odsto vodnih resursa planete. Pritom, na Arktik otpada više od polovine te količine. Za 25 godina neobrađena slatka voda mogla bi da postane važniji i profitabilniji dio ruskog izvoza od nafte“, navodi se u dokumentu.

Kako se ističe, Rusija je apsolutni lider kada je riječ o rezervama slatke vode izvan Arktičkog polarnog kruga.

"U SAD, na Aljasci, nijedna velika reka ne uliva se u Sjeverni ledeni okean. U Kanadi se ulivaju tri, a u Rusiji 11. Količina vode koja se godišnje ulije iz Jeniseja u Karsko more dostiže 624 kubna kilometra. Lena je najveća rijeka na svijetu koja u potpunosti teče u području permafrosta. Godišnja količina vode koja se iz Lene ulije u Laptevsko more iznosi oko 540 kubnih kilometara. Reka Ob je na trećem mjestu. Godišnje se iz Oba u Obski zaliv Karskog mora ulije oko 400 kubnih kilometara“, objašnjavaju stručnjaci.
 
Takođe se navodi da ništa manje nisu značajna ni jezera – samo 32 najveće vodene površine visoravni Putorana sadrže više od 45 odsto ukupnih rezervi jezerske vode ruske Arktičke zone.
 
"Očekuje se da će do kraja 21. vijeka količina vode koja se sliva iz arktičkih rijeka porasti za 30 odsto. Do tada slatka voda može postati vredniji izvozni resurs od nafte“, smatraju eksperti.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )