Foto: Arhiva

Varufakisu je zabranjen ulazak u Njemačku, gdje je trebalo da prisustvuje Palestinskom kongresu koji su zajedno organizovale njegova stranka i jevrejska nevladina organizacija "Jevrejski glas za mir"

Panevropska stranka "DiEM25" grčkog političara Janisa Varufakisa saopštila je danas da je on pokrenuo tužbu protiv države Njemačke jer  mu je zabranjen ulazak u tu zemlju 12. aprila, kada je trebalo da prisustvuje Palestinskom kongresu.
 
U saopštenju se navodi da je, posle zahtijeva Varufakisa za obrazloženje o zabrani ulaska u Njemačku, ta država odbila da odgovori, pozivajući se na "nacionalnu bezbjednost".
 
"Imajući u vidu ovo jasno kršenje njemačkih i evropskih zakona... Varufakis vodi njemačku vlast na sud zbog kršenja njegovih osnovnih prava i klevete, navodeći njegovu namjeru da se žali, ako bude potrebe, i evropskim sudovima", piše u saopštenju.
 
Dodaje se da su sudu u Njemačkoj predata dokumenta koja ga podsjećaju da je Varufakis trebalo da govori na javnom događaju koji su zajedno organizovale njegova stranka i jevrejska nevladina organizacija "Jevrejski glas za mir", što čini "optužbe o antisemitizmu besmislenim" u slučaju policijske zabrane tog događaja.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )