Foto: Telegram

Britanski borac kojeg su Rusi zarobili u Mariupolju čuo se sa svojom porodicom.

On im je rekao da su mu proruski separatisti rekli da će smrtna kazna biti izvršena, prenosi Bi-Bi-Si.

Podsjetimo, međunarodno nepriznati sud u samoproglašenoj proruskoj Narodnoj Republici Donjeck (DNR) osudio je na smrt dvojicu zarobljenih britanskih borca, Ejdena Aslina i Šona Pinera, koji su bili pripadnici ukrajinske vojske.

Aslin je, prenosi Bi-Bi-Si, rekao svojoj porodici da su mu separatisti rekli da britanski zvaničnici nisu učinili ništa da se zalažu za njegovo oslobađanje. Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus razgovarala je o njegovom slučaju ranije ovog mjeseca sa ukrajinskim zvaničnicima.

"Rekli su mu da vrijeme ističe“

Porodica osuđenog Aslina rekla je Bi-Bi-Siju da su razgovarali sa njim telefonom. Separatisti koji ga drže u zatvoru, rekao je, rekli su mu da "vrijeme ističe".
 
"Nemamo riječi, jednostavno nemamo riječi. Najgora je noćna mora prijetiti članu porodice na ovaj način", rekla je Aslinina baka Pamela Hol za Bi-Bi-Si.
 
"Ejden je bio izuzetno uznemiren kada je jutros pozvao svoju majku. Rekao je da su mu zvaničnici DNR rekli da ih niko iz Britanije nije kontaktirao i da će biti pogubljen", dodala je Hol.
 
"Moram da vjerujem u ono što nam je rekao, da će ga pogubiti ako ne dobiju kakav-takav odgovor. Naravno, nadam se da to nije istina", rekla je Hol.


"Rusi su ga osudili kao plaćenika“

Aslin se preselio u Ukrajinu 2018. godine i pridružio se ukrajinskim oružanim snagama nekoliko godina prije ruske vojne operacije. Ali proruski separatistički sud ga je osudio kao "plaćenika“.
 
"Isplakala sam kante suza zbog toga, ali plač ne pomaže. Želim nešto da uradim, ali ne znam šta", rekla je Hol i dodala: "Šta da mislim nakon jutrošnjeg poziva Ejdena? Ne. Ne želim da izgubim nadu, ali teško je."
 
"Mislim da bi Rusija i Velika Britanija trebalo da stupe u kontakt u vezi sa ovim slučajem“, rekla je Hol.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 4 )