Foto: novi.ba

Čišćenje kupatila mnogima nije omiljen kućni posao. Ipak, neminovnost je očisiti ga i održavati, jer je ovo mjesto koje se najbrže prlja i na kome se zbog vlažnosti množi i stvara veliki broj bakterija.

WC šolja, tuš kabina, lavabo su samo neki od dijelova enterijera o kojima treba voditi računa, ali postoji i dio kupatila o kome vjerovatno do sada niste razmišljali kao o nečemu što bi trebalo očistiti.
 
Kako su nekada zgrade građene tako da većina kupatila ima prozor, danas, kada su gradovi sve više naseljeni, ne postoji mogućnost za tako nešto. I tu za luftiranje prostora, izvlačenje vlage, pare i neprijatnih mirisa na scenu stupa ventilator.
 
Međutim, i njega je nužno s vremena na vrijeme očititi, jer je on pravi primjer za skupljanje prašine i prljavštine.
 
Njegov posao je cirkulacija vazduha, pa se zbog toga možda čini da će se sam očistiti, ali to, nažalost, nije slučaj. Osim što uklanja neprijatne mirise, on izvlači i paru, pa tako u potpunosti sprečava, ili barem umanjuje nastajanje buđi.
 
Kao i ostatak doma, i ventilatori se vremenom zapuše, napune prašinom i zaprljaju, što može blokirati rešetke na poklopcu i spriječiti ga da obavlja svoj posao. Čišnjenje zahtijeva malo truda, ali je prilično jednostavno, a dobra vijest je i da je dovoljno ovaj posao uraditi jednom ili dva puta godišnje.
 
Jednostavni koraci koji daju rezultate

Prije svega isključite osigurač koji napaja ventilator. Potom uključite ventilator na prekidaču i provjerite zbog sigurnosti da li ipak radi.
 
Obezbijedite dodatni izvor svjetlosti, lampu, a dovoljna je i ona koju ima većina pametnih telefona.
 
Skinite poklopac sa ventilatora, većina se samo izvuče, dok su neki pričvršćeni šrafovima koje treba da odvijete, u zavisnosti od modela.
 
Krpom ili usisivačem pokupite svu prašinu, pa pokopac potopite u toplu vodu i sapunicu i tako ostavite neko vrijeme.
 
Usisivačem uklonite što više prljavštine iz unutrašnjosti ventilatora, uključujući i lopatice, ukoliko je potebno, upotrebite i meku vlažnu krpu.
 
Isperite poklopac, potpuno ga osušite i vratita na svoje mjesto.
 
Ventilator ponovo uključite i provjerite da li sve u potpunosti radi.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )