Foto: Telegram

U jeku žestokih bitki u Ukrajini, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu donio je neočekivanu odluku.


Facebook nam je smanjio distribuciju vijesti na vašoj početnoj strani!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


On je, naime, u srijedu imenovao načelnika glavnog štaba Valerija Gerasimova za glavnog zapovjednika ruske vojne invazije u Ukrajini, što je posljednji u nizu poteza reorganizacije ruskog vojnog vođstva.

Šojgu je imenovao Gerasimova za zapovjednika združenih snaga "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, a Sergej Surovikin, poznat i kao "General Armagedon", koji je od septembra bio na toj poziciji biće zamjenik Gerasimova.

Ovo bitno ne mijenja birokratsku hijerarhiju jer je Surovikin već bio podređen Gerasimovu. "Generali se razmještaju, s fronta u Štab, i iz Štaba na front", rekao je komentator na ruskoj državnoj televiziji Sergej Markov, koji je dodao da ovom promjenom u vojnom vrhu Surovikin nije kažnjen, kao ni Gerasimov. “Sve je to jedan zajednički tim”, zaključio je.

Ali ipak, odluka stavlja Gerasimova, koji je vrhovni zapovjednik ruske vojske bio više od decenije, bliže direktnoj superviziji ruske invazije na Ukrajinu, i većoj odgovornosti, piše CNN.
 
Mark Galeoti, viši saradnik britanskog Kraljevskog instituta, kaže da je "to svojevrsno degradiranje za Gerasimova ili barem ekstremno teška i nepoželjna situacija". "Sada je sve na njemu i sumnjam da Putin opet ima nerealna očekivanja", kazao je Galeoti.
 
Nije jasno zašto je rusko ministarstvo odbrane povuklo ovaj potez u ovom trenutku. Rečeno je da postoji "potreba za tešnjom interakcijom između grana i rodova ruske vojske" i poboljšanjem podrške i djelotvornosti "zapovijedanja i kontrole grupacija grupa".
 
Gerasimov će imati tri zamjenika - Surovikina, zapovjednika vojske Olega Saljukova i zamjenika načelnika Glavnog štaba general-pukovnika Alekseja Kima. Nova struktura implicira da će Gerasimovljev staž poboljšati koordinaciju u invaziji u kojoj se različite grane oružanih snaga često nisu činile sinkronizovano.
 
Ukrajinska vojska, s druge strane, kaže da očekuje novu rusku ofanzivu u rano proljeće. "Oni su 100 odsto spremni", rekao je glavni vojni zapovjednik u Ukrajini, general Valeri Zalužni ranije.
 
Rob Li sa Kraljevskog koledža u Londonu pak smatra da se ova promjena u vojnom vrhu Rusije može djelimično tumačiti i kao odgovor na Vagnerovu sve uticajniju i javnu ulogu u ratu.
 
Šef Vagnera Jevgenij Prigožin, bio je i glasan i vidljiv na prvim linijama fronta, a više puta je ponovio da su za napredovanje na području Soledara odgovorni isključivo borci Vagnera. Međutim, opšte je poznato da između Prigožina i ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua postoji duga istorija napetosti, dok je Prigožin hvalio generala Surovikina.

Nezamislivo je da bi se imenovanje Gerasimova dogodilo bez odobrenja predsjednika Vladimira Putina, a što je vjerovatnije i njegovog naloga. Ako Gerasimov preokrene tok rata, izgledaće to kao briljantan potez. Ako ne uspije, onda će preuzeti krivicu.
 
Ruski vojni analitičar i bloger pod pseudonimom “Rybar”, koji ima više od milion sledbenika na Telegramu, ne očekuje da će ovaj ruski pokušaj pretresa unutar vojnog kadra biti uspješan. Umesto toga, sugerisao je da se nada "čudu u 11. mjesecu specijalne vojne operacije".
 
Dara Masikot, viši istraživača u “Rand Korporejšn” kaže da Ministarstvo obrane "degradira svog najkompetentnijeg višeg zapovjednika i zamjenjuje ga nekompetentnim. Ovo je priča koja ima sve: unutarnje svađe, borbu za moć, ljubomoru".
 
Ona kaže da dok Surovikin nije napravio nikakve strateške greške, Šojgu i Gerasimov su krivi za loše planiranje invazije. "Pali su. Potpisali su tajni plan, više loših pretpostavki, nisu rekli većini svojih trupa. To je dovelo do velikih žrtava i djelimično slomljene snage", navela je on ana Tviteru.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )