Foto: Tanjug/AP

Košarkaši Denver Nagetsa pobijedili su Los Anđeles Lejkerse 132:126 u prvom meču finala Zapada. Nikola Jokić je ostvario tripl-dabl od 34 poena, 21 skoka i 14 asistencija sa šutem 12/17 iz igre.

Činilo se da će Lejkersi proći kao Sansi, ali je u finišu došlo do velike drame.
 
Denver je krenuo onako kako najbolje zna. Jaka odbrana i mnogo trčanja u kontranapade. Osnova svega bio je Nikola Jokić, jer su se njegovim skokovima pokretali kontranapadi. Čak je i on prenosio loptu u punom trku i dijelio ih. Lopta mu se prosto lijepila za ruke, koristio je svoje gabarite da zauzme poziciju u reketu i nametne kontrolu pod svojim i obručem Lejkersa. Što se tiče postavljenog napada, pokretane su akcije sa Nikolinim uručenjima za šutere.
 
Lopta je kružila u napadu, nalazili su se dobri šutevi i treba da se istaknu igrači uloge Denvera, koji su nadigrali rivale istom statusa u redovima Lejkersa.

Entoni Dejvis je imao problema, pošto je morao da sustiže igrače Denvera koji prodiru ka košu, a Jokić jedva čeka iza njegovih leđa na ofanzivnom skoku.
 
Jokić je u prvoj četvtini oborio lični rekord karijere sa 12 skokova. Poslije osam poena u prvoj dionici se dodatno razigrao u drugoj, pogodio i jednu trojku, završivši sa zapanjujućih 19 poena, 16 skokova i šest asistencija, šutirajući 7/10 iz igre. Prethodni put je 15+ poena, 15+ skokova i 5+ asistencija poslije dvije četvrtine u plej-ofu ili regularnoj sezoni imao Kevin Garnet 1999. godine.
 
Najljepši njegov potez je sjajna finta, okret na drugu stranu i zakucavanje u direktnom duelu za Dejvisom.
 
Džamal Mari je birao šuteve, a kao "iks-faktor" je iskočio Brus Braun sa 14 poena u prvom poluvremenu. Nagetsi su vodili 72:54 posle prvih 24 minuta.
 
Šest tripl-dabl Nikole Jokića došao je u šestom minutu treće dionice poslije asistencije Kentejvijusu Koldvel-Popu. Denverova maksimalna prednost u trećj deonici dostigla je 21 poen razlike. Dejvis je uspio da smanji na minus 11, da bi mu Jokić uzvratio trojkom u lice u posljednjoj sekundi četvrtine.
 
Lejkersi su smanjili početkom četvrte dionice na jednocifreni zaostatak108:100 trojkom Ostina Rivsa. Poslije tajm-aut su se Nagetsi regrupisali i adekvatno uzvratili. Šest nanizanih slobodnih bacanja opet su spustili Lejkerse na minus šest na četiri minuta do kraja meča. Na sve to trojka Rivsa. Postalo je opasno po Denver. Na 27 sekundi do kraja Jokić izvlači faul Dejvisa i sigurno sa dva penala diže na 131:126. Nikola i Džamal Mari kradu loptu Lebronu Džejmsu u reketu, kome je Rivs uručio "vruć krompir". Lejkersi fauliraju "Džokera" na 11 sekundi, a on pogađa jedno od dva bacanja.
 
Jokić je završio sa zapanjujućim ostvarenjem od 34 poena, 21 skoka i 14 asistencija sa šutem 12/17 iz igre (9/14 za dva, 3/3 za tri,7/8 sa penala). Prvi tripl-dabl nekog igrača unutrašnje linije sa 70 odsto šuta iz igre još od Čarlsa Barklija 1993. godine.
 
Pratili su ga Džamal Mari sa 31 poenom, Kentejvijus Koldvel-Pop sa 21 poenom, Brus Braun je ubacio 16, a Majkl Porter Džunior 15 poena, prenosi RTS.
 
Entoni Dejvis je odigrao fantastično sa 40 poena i 10 skokova. Lebron Džejms je upisao 26 poena,12 skokova i devet asistencija. Ostin Rivs je po običaju pogađao bitne šuteve, završivši sa 23 poena i osam asistencija.
 
Naredni duel igra se u noći između četvrta i petka.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )