Foto: danone n.a

Francuski prehrambeni div Danone saopštio je da će prodati biznis s mliječnim proizvodima u Rusiji.


Dodali su da bi sporazum mogao da košta kompaniju otpisa do milijardu evra (978 miliona dolara).

Pridružujući se sve dužoj listi globalnih kompanija koje uz visok ceh napuštaju Rusiju zbog rata u Ukrajini, Danone će prodati oko 90 posto svog poslovanja u toj zemlji, a zadržaće samo jedinicu za proizvodnju hrane za bebe, javlja Rojters.

"To je najbolja opcija da se dugoročno osigura kontinuitet poslovanja u toj zemlji" navodi se u saopštenju i dodaje da je ruska mljekarska jedinica učestvovala sa oko 5,0 posto u neto prodaji grupe u periodu januar-septembar ove godine.

Akcije kompanije su porasle za više od 1,0 odsto na početku današnjeg trgovanja, a analitičari su pozdravili vijest o smanjenju prisustva Danonea u Rusiji, napominjući da bi to moglo da nagovjesti širu reorganizaciju njegovog poslovanja, uključujući biznis u Brazilu, Argentini, Meksiku i Maroku.
 
Glavni izvršni direktor Antoan de Sent-Affrik, koji je došao na čelo kompanije u septembru 2021, rekao je da će se Danone osloboditi neuspješnih preduzeća u skladu s planom reorganizacije koji je on pokrenuo ove godine.
 
Francuska kompanija je najveći svjetski proizvođač jogurta i kontroliše ruski mliječni brend Prostokvašino.
 
Danone je u martu objavio da će nastaviti da proizvodi esencijalne mlječne proizvode i proizvode za ishranu beba u Rusiji, ali da zbog rata u Ukrajini prekida sva ulaganja u tu zemlju i da neće uzimati gotovinu, dividende ili profit od svog poslovanja tamo.
 
Kompanija nije otkrila kome će prodati rusku podružnicu EDP.
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )