Foto: InfoBijeljina/N1

Oskar za najbolji film dodijeljen je južnokorejskom filmu "Parasite", za koji je Oskara dobio i njegov reditelj Bong Džun Ho, dok je Hoakin Finiks nagrađen za najbolju mušku, a Rene Zelveger za najbolju žensku glavnu ulogu.

"Parasite" je prvi film u istoriji koji je osvojio i nagradu za najbolji film i onu za najbolji međunarodni film, a istovremeno je i prvi film na jeziku koji nije engleski koji je osvojio titulu najboljeg filma.

U središtu filma su nejednakosti između bogatih i siromašnih slojeva korejskog društva kroz dvije povezane porodice. Članovi siromašne četvoročlane porodice spletkarenjem se uvlače u imućnu porodicu te predstavljajući se kao međusobno nepovezani, visoko kvalifikovani pojedinci, infiltriraju u domaćinstvo i zapliću u neočekivane incidente.

Ekipa filma "Parasite" zahvalila je članovima Akademije što su donijeli ovakvu istorijsku odluku te svima koji su radili na filmu i svojoj domaćoj filmskoj publici, bez koje, kako su rekli, ne bi bili tu.

"Sve vrijeme ste nas podržavali i niste se ustručavali da nam dajete snagu i mišljenje i zbog toga nastavljamo dalje. Hvala vam još jednom", poručili su.

Južnokorejski film "Parasite" četvorostruki dobitnik Oskara

"Parasite" je osvojio ukupno četiri Oskara - za najbolji film, za najbolji međunarodni film, za režiju i za originalni scenario, tri Oskara dobio je film "1917" - za fotografiju, vizualne efekte i montažu zvuka, dok su "Once Upon a Time... in Hollywood" i "Le Mans '66" osvojili po dvije nagrade.

"Nisam očekivao da ću pobijediti. Najradije bih nabavio motornu testeru, isjekao ovog Oskara na pet dijelova i podelio ga s vama", istakao je Bong Džun Ho zahvaljujući na nagradi za najboljeg reditelja.

Obraćajući se konkurentima za nagradu rekao je da je u školi proučavao filmove Martina Skorsezea te dodao da je Kventin Tarantino na svoju listu stavljao njegove filmove, dok ljudi u SAD-u nisu znali za njih.

"On je ovde. Kventine, volim te!", rekao je.

Bong Džun Ho je rođen 1969. u Južnoj Koreji, a najpoznatiji je po filmovima "Okja" (2017), "Snowpiercer" (2013) i "Sećanja na ubistvo" (2003).

Hoakin Finiks i Rene Zelveger dobili Oskara za glavne uloge

Uloga u filmu "Joker" donijela je prvog Oskara Hoakinu Finiksu, koji je tako postao drugi glumac u istoriji koji je za ulogu Džokera dobio Akademijinu nagradu. Prije njega posmrtno je dodeljena Hitu Ledžeru u kategoriji sporedne muške uloge 2009. za film "Vitez tame".

Zahvaljujući na nagradi istakao je kako mu je gluma podarila izvanredan život te da misli kako se ovakve prilike trebaju koristiti kako bi se upozorilo na nevolje s kojima se svijet suočava, poput rodne nejednakosti, rasizma, homofobije i iskorišćavanja prirode.

jouaqin phoenix rene zelwegger brad pitt

Rene Zelveger Oskara je osvojila za ulogu slavne glumice Džudi Garland u filmu "Judy".

"Ova godina u kojoj sam slavila Džudi Garland bila je podsjetnik da nas naši junaci ujedinjuju i nadahnjuju kako bismo pronašli najbolje u sebi. Kada slavimo svoje heroje, podsjećamo se ko smo", rekla je Zelveger.

Podsjetila je da Džudi Garland nikada nije osvojila ovu prestižnu nagradu te da ovu nagradu smatra produžetkom njene ostavštine.

Zelveger je već 2004. osvojila nagradu za sporednu glumicu za film "Cold Mountain", a uz to ima još dvije nominacije.

Na ceremoniji je odato priznanje nedavno preminulom velikanu zlatnog doba Holivuda Kirku Daglasu, kao i preminuloj košarkaškoj zvezdi Kobiju Brajantu.

Ceremonija je i ove godine održana bez domaćina. Na bini su se smjenjivali glumci koji su saopštavali imena dobitnika nagrada u određenim kategorijama.

Spisak dobitnika Oskara

Najbolji film: "Parasite"

Glavna muška uloga: Hoakin Finiks (Joker)

Glavna ženska uloga: Rene Zelveger (Judy)

Sporedna muška uloga: Bred Pit (Once Upon a Time... in Hollywood)

Sporedna ženska uloga: Laura Dern (Marriage Story)

Režija: Bong Džun Ho (Parasite)

Originalni scenario: Parasite (Bong Džun Ho, Han Džin Von)

Adaptirani scenario: Jojo Rabbit (Taika Vaititi)

Međunarodni film: Parasite (Južna Koreja)

Fotografija: 1917.

Montaža: Le Mans '66

Scenografija: Once Upon a Time... in Hollywood

Kostimografija: Little Women

Šminka: Bombshell

Originalna muzika: Joker (Hildur Guonadotir)

Originalna pesma: "(I’m Gonna) Love Me Again" (Rocketman/ Elton Džon)

Zvuk: 1917.

Montaža zvuka: Le Mans '66

Vizualni efekti: 1917.

Animirani film: Toy Story 4

Kratkometražni animirani film: Hair Love

Dokumentarni film: American Factory

Kratkometražni dokumentarni film: Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)

Kratkometražni igrani film: The Neighbors’ Window

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )