Foto: Screenshot

Širom Ukrajine od ranog jutra odjekuju sirene za vazdušnu opasnost. Ruske snage granatirale su više gradova a glavna meta su infrastrukturni objekti.


Informacije o napadima i oštećenjima stižu iz minuta u minut, a gotovo u korak ih prate snimci s društvenih mreža na kojima se vidi šta je pogođeno.
 
Na udaru je i glavni dan Ukrajine, koji je, kako tvrde lokalne vlasti gađan sa 40 projektila. Prema riječima gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička, oštećen je energetski objekat koji je snabdijevao strujom 350.000 stanova u Kijevu. Svi ti ljudi koji u njima žive ostali su bez struje, a prema najnovijim informacijama u pogođenim dijelovima Kijeva nema ni vode.

Nakon udara rakete, požar je izbio i u hidrocentrali u Kremenčugu, koja se nalazi u centralnoj Ukrajini. Takođe, pogođen je i objekat energetske infrastrukture u Černovickoj oblasti u zapadnoj Ukrajini.



Na društvenoj mreži Telegram objavljen je i snimak trafostanice u Zaporožju, koja je u plamenu.

 
Tačan broj pogođenih objekata iz kojih se građani Ukrajine snabdevaju električnom energijom za sada nije poznat, ali se obim napada može naslutiti iz posta poznatog ukrajinskog blogera Anatolija Šarija koji je naveo da je od jutros pogođeno oko 18 objekata energetske infrastrukture.
 
Zbog toga je i zvanično, iz kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog jutros saopšteno da se počinje s vanrednim isključenjima struje širom zemlje.
 
"Zbog masovnog granatiranja vitalne infrastrukture uvode se vanredna isključenja struje", napisao je zamijenik šefa kabineta predsjednika Kirilo Timošenko na Telegramu.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )