Foto: coolinarka

Ukoliko ste ljubitelj sočnih kolača koji mirišu na cimet i imaju ukus mnogima omiljenog napitka, kafe, ovo je pravi recept za vas.

Sastojci

Biskvit:

1 veliko jaje ili 2 mala

160 g šećera

200 g glatkog brašna

2 kašike kakaa u prahu 

1 mala kašika sode bikarbone 

1 mala kašika praška za pecivo 

1 kašika ekstrakta od vanilije

100 ml jogurta

40 ml vode

70 ml ulja

140 ml vruće crne kafe ocijeđene

Premaz od džema:

otprilike 100 g džema od šljiva

malo cimeta

Glazura:

80 g čokolade za kuvanje

par kapi ulja

Priprema:

Veliku tepsiju od rerne pokapati sa par kapi ulja pa ga razmazati salvetom. Na dno tepsije staviti papir za pečenje.

Skuvati crnu kafu (od 4 pune kašike kafe i 350 ml vode). Pustiti kafu da se malo slegne pa ocijediti od taloga.

Cijeđenje ponoviti još jednom. Izmjeriti 140 ml kafe i opet je zagrijati.

Skupa prosijati brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.

U drugoj zdjelici pomiješati jogurt, vodu, ulje i ekstrakt vanilije.

Jaje pjenasto izmiksati sa šećerom. Dodati smjesu sa jogurtom pa smjesu sa brašnom.

Na kraju, stalno miksajući, pomalo ulivati vruću ocijeđenu kafu.

Tijesto izliti u tepsiju i peći 20 minuta u rerni prethodno zagrijanoj na 180°C. Pečen biskvit izvaditi iz tepsije zajedno sa papirom i ostaviti da se ohladi.

Hladan biskvit prerezati na 3 trake po dužoj strani.

Sve tri trake tanko premazati džemom od šljiva pomiješanim sa malo cimeta i složiti jednu na drugu.

Prije premazivanja gornjeg biskvita, lagano ga rukama pritisnuti kako bi se sve fino povezalo.

Oštrim nožem kolač izrezati na kocke i malo ih razdvojiti prije ukrašavanja glazurom.

Glazura:

U vrećicu za zamrzavanje staviti čokoladu za kuvanje izlomljenu na kocke i 3-4 kapi ulja. Vrećicu zavezati i staviti na tanjir, a tanjir nad posudu sa vrelom vodom. Koji put čokoladu u vrećici malo stisnuti kako bi se izmiješala sa uljem.

Kad se čokolada otopi, makazama odrezati vrh vrećice da se dobije mala rupica. Po kockama kolača praviti crte jednim potezom s lijeva na desno i obrnuto.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )