Foto: coolinarka
Ukoliko ste ljubitelj sočnih kolača koji mirišu na cimet i imaju ukus mnogima omiljenog napitka, kafe, ovo je pravi recept za vas.
Sastojci
Biskvit:
1 veliko jaje ili 2 mala
160 g šećera
200 g glatkog brašna
2 kašike kakaa u prahu
1 mala kašika sode bikarbone
1 mala kašika praška za pecivo
1 kašika ekstrakta od vanilije
100 ml jogurta
40 ml vode
70 ml ulja
140 ml vruće crne kafe ocijeđene
Premaz od džema:
otprilike 100 g džema od šljiva
malo cimeta
Glazura:
80 g čokolade za kuvanje
par kapi ulja
Priprema:
Veliku tepsiju od rerne pokapati sa par kapi ulja pa ga razmazati salvetom. Na dno tepsije staviti papir za pečenje.
Skuvati crnu kafu (od 4 pune kašike kafe i 350 ml vode). Pustiti kafu da se malo slegne pa ocijediti od taloga.
Cijeđenje ponoviti još jednom. Izmjeriti 140 ml kafe i opet je zagrijati.
Skupa prosijati brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
U drugoj zdjelici pomiješati jogurt, vodu, ulje i ekstrakt vanilije.
Jaje pjenasto izmiksati sa šećerom. Dodati smjesu sa jogurtom pa smjesu sa brašnom.
Na kraju, stalno miksajući, pomalo ulivati vruću ocijeđenu kafu.
Tijesto izliti u tepsiju i peći 20 minuta u rerni prethodno zagrijanoj na 180°C. Pečen biskvit izvaditi iz tepsije zajedno sa papirom i ostaviti da se ohladi.
Hladan biskvit prerezati na 3 trake po dužoj strani.
Sve tri trake tanko premazati džemom od šljiva pomiješanim sa malo cimeta i složiti jednu na drugu.
Prije premazivanja gornjeg biskvita, lagano ga rukama pritisnuti kako bi se sve fino povezalo.
Oštrim nožem kolač izrezati na kocke i malo ih razdvojiti prije ukrašavanja glazurom.
Glazura:
U vrećicu za zamrzavanje staviti čokoladu za kuvanje izlomljenu na kocke i 3-4 kapi ulja. Vrećicu zavezati i staviti na tanjir, a tanjir nad posudu sa vrelom vodom. Koji put čokoladu u vrećici malo stisnuti kako bi se izmiješala sa uljem.
Kad se čokolada otopi, makazama odrezati vrh vrećice da se dobije mala rupica. Po kockama kolača praviti crte jednim potezom s lijeva na desno i obrnuto.