Foto: Ilustracija/Arhiva

Moglo bi se reći da je šljiva, domaća, prije svih naša voćka. A naš najomiljeniji i najukusniji, pored kajsijinog, je džem od šljive.

Pogotovo kada je u domaćoj izvedbi i po tradicionalnom receptu, sa vrlo malo šećera, bez konzervansa i drugih vještačkih dodataka. A, čuva se bez problema godinu i više dana. Takav jedan recept je pred vama.
 
Sastojci:
5 kg lijepo zrelih šljiva bez koštica
 
750 grama šećera (150 g/1 kg)
 
cimet, po ukusu
 
malo karanfilića
 
2 kesice vanila šećera
 
Priprema
KORAK 1: Važno je da se nabave zrele, ali ne premekane šljive. Prvo iz šljiva odstraniti koštice staviti ih u manji sud, dodati šećer (red šećera - red šljiva), pa  ostaviti nekoliko sati da odstoje (najbolje da prenoće).
 
KORAK 2: Šljive sa već otopljenim šećerom preručiti u širu šerpu i kuvati na srednjoj vatri oko 3 sata (ova količina) uz stalno miješanje da ne zagore - naročito pred kraj kuvanja.
 
Kuvati na umjerenoj vatri da lagano krčka, sve dok džem ne dobije takvu gustinu da se teško vraća, kada varjačom povučemo po dnu šerpe. Pred kraj dodati cimet, karanfilić i vanilu.
 
KORAK 3: Kada je skuvan, a dok je još ključa na vatri, džem sipati skoro do vrha u čiste, suve i tople tegle. Zatvoriti ih dobro poklopcem, odmah izvrnuti naopačke i ostaviti da tako odstoje nekoliko sati na sobnoj temparaturi.
 
Savjet uz ovaj recept
1. Najlakše će te provjeriti da li je skuvan, ako nekoliko kašika džema izvadite i prohladite na tanjiru. Kada, po tom kašikom prevučete po džemu, na tanjiru treba da ostane trag koji se ne spaja. Ako se desi suprotno to je znak da je džem još rijedak, pa nastavite sa kuvanjem dok još ne uvri.
 
2. Da ne bi pucale, tegle prije sipanja vrelog džema moraju biti tople. Najjednostavnie je da u svaku prvo ubacite po 1 kašiku vrućeg džema i kada zamagle, tegle su spremne da se bez rizika pune.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )