Foto: pixabay.com

Dan zaljubljenih najromantičniji je blagdan na svijetu. U većini zemalja slavi se 14. februara i na taj dan ljudi u različitim zemljama slave ljubav više od petnaest stoljeća.

Dan zaljubljenih postoji više od 1.500 godina, ali prema nekim poganskim tradicijama praznici "ljubavi" bili su popularni i u ranijim razdobljima.

U starom Rimu, 15. februara slavio se blagdan obilja. Zvali su ga Lupercalia. Djevojke bi pisale ljubavna pisma koja su se stavljala u golemu urnu. Muškarci bi zatim nasumično izvukli pisma i započeli druženje s djevojkama koje su ih napisale.

Stari Grci ovaj su blagdan zvali Panurgy. Igrali bi zabavne ritualne igre u čast boga Pana, zaštitnika stada, šuma, polja i njihove plodnosti. Prema drevnom mitu, Pan je bio veseli momak, koji je obožavao provoditi vrijeme u šumi svirajući flautu i pokušavajući zavesti lokalne nimfe svojim velikim kopitima.

Što se tiče modernijih korijena ovog blagdana, postoje mnoge legende povezane s imenom svetog Valentina, navodi Brain Berries.

Za svetog Valentina najpopularnija je priča o kršćanskom propovjedniku koji je 269. godine vjenčao rimske legionare s njihovim voljenim ženama uprkos tome što je bilo zabranjeno i kažnjivo smrću. Naime, kako bi sačuvao vojni moral, car je proglasio zakon s kojim zabranjuje legionarima da se vjenčaju jer je vjerovao da će oženjeni muškarac prije razmišljati o svojoj ženi i porodici, nego o carstvu i borbi.

Sveti Valentin razumio je nevolju ratnika i pokušavao im je pomoći na sve moguće načine. Mirio je posvađane, pisao ljubavna pisma umjesto njih, darivao cvijeće mladim ženama i provodio tajna vjenčanja za vojnike.

Kada je Klaudije II. saznao za to, naredio je da se svećenik zatvori i ubrzo zatim pogubi.

Prema legendi, dok je Valentin još bio u svojoj ćeliji, slijepa kćerka od zatvorskog čuvara zaljubila se u njega. Valentin, koji je dao zavjet na celibat, nije joj mogao uzvratiti osjećaje. Ipak, prije pogubljenja, 13. februara, napisao joj je dirljivo pismo, u kojem je priznao svoje istinske osjećaje. Djevojka je primila pismo tek nakon pogubljenja i ako je vjerovati legendi, riječi ljubavi koje su joj čitali drugi dovele su do izlječenja njene sljepoće.

Tako je nastala tradicija pisanja ljubavnih pisama baš na 14. februar.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )