Foto: avaz.ba/noob.ba

Legendarni glumac, scenarista i producent Kirk Daglas (Douglas) preminuo je u 103. godini. Rođen je 9. decembra 1916. godine, a otac je popularnog glumca Majkla Daglasa (Michael)

Legendarni glumac, scenarista i producent Kirk Daglas (Douglas) preminuo je u 103. godini. Rođen je 9. decembra 1916. godine, a otac je popularnog glumca Majkla Daglasa (Michael).

Bregina priča

Ono što je interesantno, Kirk Daglas jako dobro pamti Sarajevo, a ne samo po tome što je bio veliki prijatelj s Titom. Naime, ovaj velikan holivudskog glumišta boravio je tokom Olimpijskih igara 1984. godine u glavnom gradu BiH.

Daglas je tada platio vjerovatno najskuplju porciju ćevapa u Sarajevu. Naime, tokom jedne večere – konobar ili vlasnik jednog restorana dosjetio se da poveća cijenu jednog od najpoznatijih sarajevskih brendova više od 10 puta.

Vjerovatno su iskoristili situaciju što su u Sarajevu tada bili apsolutno svi, od običnih turista do holivudskih zvijezda. Svi su uživali u čarima domaće kuhinje – po različitim cijenama.

– Onda se neki sarajevski mangup sjetio da za*ebe Kirka Daglasa- prisjetio se Goran Bregović u emisiji “Robna kuća” na RTS-u jedne prilike.

– Oni jadni misle da su to ovce, pa se sjetio u nekom lijevom restoranu da mu naplati 10 puta više – dodao je Bregović.

– To ti je skandal bio. Kako je mogao da skrnavi gostoprimstvo Sarajlija – kazao je Marić, a Bregović da su taj restoran odmah nakon toga zatvorili.

Njih dvojica tvrde da su htjeli vlasnika restorana ili konobara koji se sjetio da prevari Kirka Daglasa – linčovati u Sarajevu. U narednih pet godina u taj restoran niko nije htio da ide.

Ko je prevari slavnog glumca

Kako piše portal ‘Yugopapir’, jedan od njih bio je i Fahrudin Šehić, vlasnik restorana, odnosno privatne ugostiteljske radnje ‘Una’.

U srijedu 11. januara, pisalo je u tadašnjim novinama, čulo se da je dva dana ranije u Fahrudinovom restoranu ručao slavni glumac Kirk Douglas sa svojim društvom.

Veselo društvo pojelo je i popilo i račun je iznosio tadašnjih 5.400 dinara – u današnjoj protuvrijednosti oko 110 dolara.

No, Fahri se to činilo malo, pa je glumcu uvećao račun za deset puta. I naplatio ravno 54.000 dinara, odnosno – oko 1.000 dolara.

Budući da su inspekcije i sudovi tada puno brže reagirali, restoran je odmah zatvoren iako je bio jedan od zaštitnih znakova Sarajeva.

Njegov ugostiteljski objekt bio je iznad baščaršijskog zdanja Morića-han koji je još od sredine 16. stoljeća bio poznat kao prenoćište i restoran za trgovce iz Europe i Bliskog istoka.

I kod Fahrudina su zalazile mnoge poznate ličnosti i nikad, baš nikad nitko nije imao nikakvu primjedbu.

Potpisali su se u knjigu utisaka i prvoborac i kasnije predsjednik Izvršnog vijeća Vidoje Žarković, pa cijela postava glumaca iz beogradskog Jugoslavenskog dramskog pozorišta, čak i bivši svjetski skijaški prvak, Šveđanin Ingemar Stenmark…

Kelner iz rijeke

Na pitanje što se zapravo dogodilo, kako je pala bruka na njega i njegov restoran, Fahrudin je ispričao novinarima svoju verziju.

– Eto vidite, nema tu mnogo što da se priča… U podne tog dana došao je neki Mate, veli da je kelner iz Rijeke. Traži posao. A u mene posla ovih dana kol'ko hoćeš, pa ga ja uzmem da poslužuje. Nisam ga prijavljivao, mislio sam tako dan-dva, dok ova Olimpijada…“

Priznao je Fahrudin da je te večeri zaista u njegov restoran došao Kirk Douglas sa svojim društvom – bilo ih je osmero.

Smješteni su bili na spratu, da imaju mira…

– I Baš su lijepo jeli, baš su se lijepo proveli- pričao je Fahrudin,a onda je on dok je posluživao, slikali se zajedno za dugo sjećanje.

-A onda sam ja oko pola dva ujutro o'šo da kupim još mesa za sutra, a ona Mate uzeo račun koji je sačinila moja žena na 5.400 dinara, dodao jednu nulu dok se popeo i naplatio 54 hiljada dinara- Dok se Fahrudin vratio iz kupovine, nije više bilo ni gostiju ali ni Mate.

Opljačkao je i Fahrudina i Kirka. No, sve bi to možda novinari i povjerovali, ali su potražili i inspektore. Petar Vuković, tadašnji šef tržišne inspekcije je ispričao nešto drugačiju verziju.

-U utorak 10. januara dobili smo pismenu prijavu iz Organizacijskog komiteta Zimskih olimpijskih igara, s priloženim računom iz restorana ‘Una’, iz kojeg se vidjelo da je vlasnik restorana neopravdano uvećao cijenu za deset puta i umjesto 5.400 naplatio 54.000 dinara. Inspekcija je utvrdila opravdanost i općinski organ je odmah donio rješenje da se restoran smjesta zatvori do 1. marta- kazalo je on.

Otkrila se i prava istina o Mati. Naime, hostesa koja je te večeri pratila Kirka Douglasa, potvrdila je, kao i svi ostali iz društva, da ih je cijelu večer posluživao Fahrudin osobno i da je on osobno naplatio račun. I to u dolarima – ukupno oko 400 dolara – što bi u današnjoj protuvrijednosti iznosilo oko 1000 dolara.

Kazna jer su obrukati ugled Sarajeva

E, sad je najzanimljivije pročitati kako se tada kažnjavalo prevarante u restoranima. Sudac za prekršaje u općini Stari grad Vlasniku je odmah izrekao zabranu rada restorana u trajanju od pet mjeseci. Nakon toga dobio je krivičnu prijavu zbog neosnovane dobiti veće od 30.000 dinara i zbog toga što je umjesto u dinarima, račun naplatio u stranoj devizi.

Dobio je i prijavu ‘općinskom organu za prihode’ – tadašnjoj varijanti porezne uprave, a onda i zbog zapošljavanja radne snage bez ugovora, a oduzela mu se i imovinska dobit ostvarena prijevarom.

Kako su rekli inspektori, Fahrudin je već idući dan donio pokajnički 400 dolara u općinu i molio da vrate izvjesnom gospodinu Weissu koji je platio račun.

Organizacijski odbor ZOI donio je g. Weissu novac, a on je zamolio da se iskoristi u dobrotvorne svrhe.

Osim Fahrudina inspekcija je tih dana slično kaznila još nekoliko ugostitelja s istim kaznama jer su htjeli obrukati ugled Sarajeva i tadašnje države.

Godine 1996. je dobio počasnog Oskara za 50 godina kreativne i moralne snage u filmskoj zajednici. Osvojio je nagradu “Cecil B. DeMille” 1968. godine i niz drugih nagrada za svoj rad na filmu.

Najvažnija filmska ostvarenja su mu ”20.000 Leagues Under the Sea” (1954.), ”Lust for Life” (1956.), ”Paths of Glory” (1957.), ”Gunfight at the O.K. Corral” (1957.), ”The Vikings” (1958.), ”Spartacus” (1960.), ”Lonely Are the Brave” (1962.), ”Seven Days in May” (1964.), ”The Heroes of Telemark” (1965.), ”Saturn 3” (1980.) i ”Tough Guys” (1986.).

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )