Foto: pixabay

Obična ili slatka narandža vrsta je omiljenog voća koje najčešće cijedimo u sok, jedemo sirovo ili koristimo za pripremu poslastica, ali naziv nije garancija da ćemo uvijek dobiti sočan zalogaj.

Seviljske narandže su ipak gorče, a narandže Valensija se najčešće koriste u proizvodnji sokova, piše Pun kufer.
 
Jedan od načina na koji možete prepoznati sočno voće je taj da ga uzmete u ruku i osjetite težinu – što je teža za svoju veličinu, narandža će biti sočnija.
 
One koje se čine suviše lagane mogu biti suve. Čvrsta narandža jarke boje takođe može biti dobar odabir, a izbjegavajte mekane plodove ili one s vidljivim oštećenjima. Pomirišite ih – one koje mirišu zrelo takođe su dobri kandidati.
 
Detalj koji će vam olakšati potragu za sočnim narandžama je ispupčenje koje se nalazi na donjoj strani – suprotno od peteljke: birajte one plodove koji ga imaju. Tako barem kažu bake koje znaju više o narodnim mudrostima. Još je jedna od teorija da su slađe narandže s većom rupicom – odnosno “pupkom”.
 
U svakom slučaju, kupujete li narandže na tržnici, najbolje je zamoliti prodavača neka vam da koju krišku da probate.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )