Foto: Pexels/Ilustracija

Temperatura vode može značajno uticati na zdravlje vaše kose.

U nastavku otkrivamo sve što trebate znati.
 
Kada prođe dan pranja kose, vjerovatno imate kontrolnu listu: šampon, balzam, hidratantna maska, sredstvo za zaštitu od toplote, itd. 
 
Jedna stvar koja vjerovatno nije na toj listi je voda.
 
Voda je ultimativni heroj pranja kose — ne možete da obavite posao bez nje, ali je toliko ključna da vjerovatno uopšte ne razmišljate o njoj kao o komponenti dana pranja. 
 
Međutim, kako se ispostavilo, temperatura i kvalitet vaše vode igraju prilično veliku ulogu u zdravlju vaše kose i vlasišta, prenosi Ljepota i zdravlje.
 
Šta se dešava ako kosu perete vrelom vodom?
Prednosti pranja kose toplom vodom; na primjer, veće temperature otvaraju pore, što pomaže šamponu i drugim proizvodima da prodru u kožu glave. Pranje kose toplom vodom može pomoći u uklanjanju prljavštine, proizvoda i masnoće efikasnije od hladne vode.
 
Iako više temperature olakšavaju prodiranje proizvoda u kožu glave, vruća voda može ukloniti prirodna ulja s kose, što može dovesti do isušivanja kose i vlasišta i izazvati iritaciju i svrab.
 
Stanje vlasišta ima ogroman uticaj na rast i zdravlje kose, tako da suvo, nezdravo vlasište koje se peruta može inhibirati rast kose ili oslabiti pramenove.
 
Pored suhog i svrbežog vlasišta, pranje kose toplom vodom takođe može pogoršati stanja kao što su seboroični dermatitis i ekcem.
 
Pranje kose toplom vodom takođe može promijeniti izgled vaše kose. Kada se topla voda koristi za pranje kose, vaši folikuli kose su izloženi ekološkom i oksidativnom oštećenju, što može dovesti do opadanja kose. Opadanje kose se ubrzava zbog olabavljenog hvatanja oštećenog korijena kose. Ovo takođe može dovesti do pojave preranih sijedih vlasi.
 
A šta kada perete hladnom vodom?
Prema riječima stručnjaka, postoji mnogo prednosti — i nekoliko značajnih nedostataka — za pranje kose hladnom vodom.
 
Za
 
Čuva prirodna ulja: Za razliku od tople vode, hladna voda ne rastvara prirodna ulja, što je korisno za zdravlje i rast glave i kose.
 
Povećava se sjaj: Hladna voda djeluje na kosu tako što zatvara pore na koži glave, što povećava sjaj kose jer zatvaranje pora zadržava vlagu.
 
Dodatna vlaga: Kako hladna voda može da zatvori pore vlasišta, zadržava se prirodni nivo vlage u kosi, kao i vlaga koju dobijete od regeneratora. Kao rezultat, kosa je u stanju da bolje iskoristi prednosti proizvoda, ostavljajući izgled i osjećaj zdravije i hidriranije.
 
Pomaže kod peruti: Perut je rezultat suvog vlasišta i potrebna je vlaga da bi se liječila. Pošto tuširanje hladnom vodom pomaže koži glave da zadrži vlagu, to će zauzvrat ublažiti perut i iritaciju koja dolazi sa njom.
 
Poboljšava se cirkulaciju krvi u vlasištu: Iako upotreba hladne vode za pranje kose u početku može da se osjeća neprijatno, to može pomoći da krv u dubokim tkivima vlasišta brže cirkuliše. Ovo pomaže u održavanju idealne tjelesne temperature, kao i optimalnog zdravlja, kao što je zdravlje mozga, srca i procesi liječenja u tijelu.
 
Protiv
 
Smanjuje se volumen: Hladna voda odlično pomaže kosi da zadrži vlagu, ali višak vlage može učiniti da kosa izgleda ravno i manje obimno. Iako se to neće dogoditi svima, vodite računa o tome kako vaša kosa reaguje na hladnu vodu. Pored toga, pokušajte da ne koristite hladnu vodu kada vrijeme počne da postaje hladnije, posebno tokom zime.
 
Višak vlage: Kada kosa zadrži vlagu, može ostaviti previše ulja u glavi, a to može učiniti da izgleda i da se osjeća masnom i ravnom.
 
Nelagodnost: Iako to nije najgora greška, hladna voda nije tako udobna i opuštajuća kao topla ili mlaka voda, a ako nikada niste oprali kosu hladnom vodom, biće potrebno neko vrijeme da se naviknete na nju.
 
Koja je najbolja temperatura za pranje kose?
Većina hair stručnjaka preporučuje pranje kose mlakom vodom. Ako želite da uživate u prednostima pranja hladnom vodom, savjetuje se da prebacite vodu na hladnu pred kraj tuširanja kako biste zaključali vlagu.
 
Ako imate masnu kosu, mogli biste da završite sa toplijim ispiranjem kako biste bolje uklonili ulja i šampon odnosno balzam.
 
Što se tiče specifične temperature, preporučuje se upotreba vode koja je 38°C (što je malo iznad normalne tjelesne temperature) za pranje kose. Tokom ljetnih mjeseci možete koristiti vodu na nižoj temperaturi.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )