Foto: srpskainfo.com

Dok nova njemačka vlada, koja bi uskoro trebalo da bude formirana, podržava povećanje radne snage i doseljenika iz našeg regiona, ambasade i konzularna predstavništva Njemačke na zapadnom Balkanu uvode sistem lutrije, jer su pretrpani zahtevima za posao koje jednostavno ne mogu postići da obrade.

Naime, od danas će se zainteresovani za rad na nekvalifikovanim poslovima u Njemačkoj sa zapadnog Balkana, koji se žele zaposliti preko Pravila za zapadni Balkan, morati prijaviti na sistem lutrije kako bi pokušali dobiti termin za vizu.
 
Pojedine ambasade Njemačke imaju i obaveštenje sa detaljima kako ući u doboš za izvlačenje termina za predavanje dokumentacije za dobijanje vize, prenosi Blic.
 
– Postupak izvlačenja će biti održan u poslednjoj nedjelji decembra u Ministarstvu spoljnih poslova u Berlinu. Nakon toga će osobe izvučene u decembru 2021. biti obaveštene od strane Ambasade kada je njihov termin u januaru 2022. Sve registracije koje su izvršene od 1. do 17. decembra 2021. će učestvovati u postupku izvlačenja. Dakle, ranije izvršena registracija nema prednost u odnosu na onu koja je uslijedila kasnije u periodu od 1. do 17. decembra 2021 – navodi se o obaveštenju ambasade u Sarajevu.
 
Njemačkoj inače godišnje treba 400.000 doseljenika kako bi održala konstantan broj zaposlenih na tržištu rada, saopštio je nedavno Institut za istraživanje tržište rada (IAB).
 
– Zbog demografskih promjena, broj zaposlenih je u konstantnom padu uprkos mjerama poput pojačanog uključivanja žena u tržište rada i kasnijeg odlaska u penziju. Broj zaposlenih će do 2035. sa sadašnjih 47 pasti na 44 miliona – stoji u saopštenju.
 
Da je situacija hitna potvrđuje i predsjednik Njemačke agencije za zapošljavanje Detlef Šele, koji je ove nedjelje upozorio da će se u Njemačkoj ove godine broj radnosposobnog stanovništva smanjiti za nekih 150.000, i da će taj deficit nastaviti da raste.
 
– Potrebno nam je 400.000 imigranata godišnje, dakle mnogo više nego proteklih godina. Od negovatelja, preko instalatera klima-uređaja, do logističara i fakultetski obrazovanih ljudi. Radne snage će nedostajati u svim oblastima – rekao je Šele.
 
Novi minimalac 12 evra po satu
Nova njemačka vlada najavila je i povećanje plata u Njemačkoj. Riječ je konkretno o povećanju minimalca i to sa 9,6 evra po satu koliko sada iznosi, na 12 evra po satu.
 
To praktično znači da bi, na primjer, radnik na građevini koji trenutno zaradi u prosjeku oko 2.650 evra mjesečno, mogao da zaradi i 662 evra više, odnosno 3.312, evra. Oni nešto manje plaćeni, poput radnika u ugostiteljstvu koji sada zarađuju u proseku 1.800 evra, ubuduće bi zarađivali 2.250 evra.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )