Foto: Flickr

Iza Švajcarske je najplodonosnija teniska era čiji su nosioci bili Rodžer Federer i Sten Vavrinka, ali šta dolazi poslije njih?

Budućnost nije tako vesela za tenis u ovoj alpskoj zemlji, pokazuje to i podatak da Švajcarska trenutno nema nijednog igrača u najboljih 100 na svijetu - prvi put poslije 2022. godine.

Najbliži tom krugu je vremešni Sten Vavrinka, trenutno 105. na svijetu.

Ali sa Vavrinkom je prije pitanje kada će završiti karijeru nego kada će ponovo biti u najboljih 100 tenisera svijeta. Bliži je ovom prvom nego ovom drugom. On je nedavno poražen i u prvom kolu turnira u Gštadu od Lukasa Klajna iz Slovačke, piše b92.

"Gštade, mrzime te i volim te u isto vrijeme, za 20 godina koliko igram ovdje nisam nikad ovako rano eliminisan", jasno je i Vavrinki da mu se kraj na "turu" bliži.

Lošim plasmanom u Gštadu Vavrinka je propustio priliku da obezbijedi Švajcarskoj jednog igrača u najboljih 100 na posljednjoj ATP listi, makar na neko vrijeme.

Ovako, ostaje sumorna slika tenisa zemlje koja je dala jednog od najboljih svih vremena.

Drugi najbolje plasirani Švajacarc je Dominik Striker (21), na 175. mjestu, dok je prije samo godinu dana najbolje plasirani Mark-Andre Hasler (28) - u februaru 2023. bio 47, ove godine pao na 226. poziciju

Najveće šanse da se u dogledno vrijeme nađe unutar 100 najboljih je Leandro Ridi (22, 134. na listi) koga tek čekaju najveći izazovi u karijeru.

Svi pobrojani su, naravno, daleko od rejtinga Federera i Vavrinke, nisu ni za poređenje, pa do pojave nekog novog teniskog čuda Švajcarcima ostaje samo da evociraju uspomene na zlatne dane u režiji velikog Rodžera, ali i Vavrinke koji je umjeo da bljesne s vremena na vrijeme.

Nešto slično bi moglo da se dogodi i srpskom tenisu kada se jednog dana povuče najveći svih vremena Novak Đoković. Ništa uzbunjujuće. Igrač kao Novak se jednom rađa.

Međutim, čak i da to uradi u ovom trenutku, Srbija će opet imati solidan broj tenisera u prvih sto - trenutno ih ima trojicu (Međedović, Lajović, Đere).

Poslije Novaka, Srbija će, izvjesno, živjeti tenisku osrednjost.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )