Foto: MUP SRBIJE

Lalić je potom objasnio da su mu ispričali Veljko i Miljković, da je Belivuk ubio Gligorijevića udarcem sjekirom o vrat.

Suđenje ozloglašenom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, za koje se sumnja da su izvršili sedam teških ubistva, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu. 
 
Tokom današnjeg ročišta nasmijani koljač, Srđan Lalić, nastavio je sa iznošenjem odbrane i odgovara na pitanja tužilaca, sudije, ali i advokata porodice žrtava.
 
Pitanja mu, osim njih, postavljaju i svi sa optuženičke klupe.
 
Kada je okrivljeni saradnik pristao da postane okrivljeni saradnik - pitao je tužilac Lalića.
 
On mu je odgovorio da "sigurno ima godinu dana" i da ga je to, prema njegovim riječima motivisalo.
 
- Odnos pripadnika kavačkog klana prema okrivljenima. Kontakt sam ostvario dopisom, pisao sam molbu koju sam poslao tužilaštvu i to je bio zahtjev za povjerljiv razgovor - rekao je Lalić.
 
Tužilac ga je potom pitao "da li je neko vršio uticaj" na njega na šta je Lalić odgovorio da nije niko.
 
Nakon toga, Tužilac ga je pitao koje je njegovo mjesto u grupi.
 
- Poslije braće Budimir, tu smo u rangu ili sam odmah poslije njih. Oni su bili najbliži - rekao je Lalić.
 
Opremanje restorana

Potom se tužilac osvrnuo i na opremanje restorana na Partizanovom stadionu.
 
- Rekli ste da ste učestvovali u opremanju restorana na Partizanu. U čemu se ogledalo to opremanje? - pitao je tužilac na šta je Lalić odgovorio da se odgledalo u bezbijednosti i da je, prema njegovim riječima, pomogao i za enterijer.
 
- Da li je sve to bilo u bašti stadiona, restoranu? - pitao je tužilac.
 
Lalić je potom naveo da je bašta imala dva prolaza, te da su jednu stranu zagradili, odnosno zavarili su kapiju i stavili dvije ploče kako bi zaštitili od eventualnog pucanja.
 
Prema njegovim riječima, druga strana je bila gdje je kapija koja se otvarala na daljinski.
 
- Druga je bila pješačka - rekao je Lalić.
 
Tužilac ga je potom pitao "koji je bio režim ulaska".
 
- Onaj koji dolazi svirne, vidi se na nadzoru ko dolazi, pa se daljinski otvori. Ako neko dolazi pješke zvoni na interfon, a imao se i ključ sa tagom koji su imali mnogi - objašnjava Lalić.
 
Nakon toga, tužilac ga je pitao i na šta su se odnosile riječi "baza" i "bunker" koje je, prema riječima tužioca, Lalić često spominjao.
 
- Tako smo našim riječima nazivali taj prostor koji smo koristili i koji je bio pod našom kontrolom - rekao je Lalić.
 
Ubistvo Pukija

Tužilac je potom pitao i o ubistvo Aleksandra Gligorijevića zvanog Puki.
 
- Da se vratimo na ubistvo Gligorijevića. Da li znate ko je neposredno ubio Gligorijevića i na koji način? - pitao je tužilac.
 
Lalić je potom objasnio da su mu ispričali Veljko i Miljković, da je Belivuk ubio Gligorijevića udarcem sjekirom o vrat.
 
- Oni su mi nakon ubistva ispričali kada sam došao i prvi put ušao u kuću i popeo se na sprat. Oni se nisu još presvukli, bili su krvavi, ispričali su mi šta se dešavalo, šta je pričao - rekao je Lalić.
 
Ubistvo Goksija
Tužilac je Lalića pitao i o ubistvo Gorana Veličkovića zvanog Goksi.
 
- Ispričali ste dio oko ubistva Veličkovića. Nismo čuli ko je šta radio - rekao je tužilac.
 
Lalić je potom objasnio da je tada prvi put ušao u improvizovani šator u poodmakloj fazi postupka i tada je to vidio prvi put u životu.
 
- Tu su bili Belivuk, Miloš Budimir, Janković, oko mašine su bili Spasojević i Draganić. U komadanju su učestvovali Belivuk, Miloš Budimir, ja sam pomogao i Nebojša Janković - rekao je Lalić, nakon čega ga je tužilac pitao "kako su to radili".
 
- Pridržim, siječem, Belivuk je tada radio sa sjekriom, Janković je nožem usitnjavao dijelove, tada su bili veći kuhinjski noževi, a kasnije mesarski noževi. Belivuk je krupne dijelove odvajao sjekirom, a mi smo sitnije usitnjavali - rekao je Lalić.
 
O mašini za mljevenje mesa

Tužilac je potom pitao kakva je bila mašina i da li je bilo kvarova.
 
- Bilo je problema oko povezivanja - odgovorio je Lalić koji je dodao da je bilo problema u više navrata, ali je uvijek na kraju bila osposobljena i do posljednjeg dana "operativna i funkcionalna".
 
Potom ga je tužilac pitao "zašto prostoriju naziva skrivenom", na šta je Lalić odgovorio da je zovu tako jer je napravljena da ne postoji nikakav indikator da se iza nalazi neka prostorija.
 
- U donjem desnom uglu postoji otvor oko 60,70 cm širine i 50 visine. To je jedna ploča koja postoji i ima rupu koja ima šaraf, treba fizički snage da se pomjeri betonska ploča po kojoj ona klizi. A polica cijelom površinom zida prikriva taj otvor. Kada uđete ne možete da pomislite da se išta nalazi dok se ne razmontira polica - objasnio je Lalić.

Nakon toga, tužilac ga je pitao "na koji način su se pravili nikvi na Skyu".
 
- To su korisnici sami radili i mogli su da mijenjaju po svojoj želji - odgovorio je Lalić na šta se nadovezao tužilac koji ga je pitao da li je imao saznanja ko je imao koji nik.
 
- Bio sam u komunikaciji sa većinom kojima sam prodao - rekao je Lalić.
 
Tužilac ga je potom pitao da li može da kaže nadimke prisutnih.
 
- Velja Soprano, Miljković Kratos, Vlada Draganić Boske...Hrvatin je bio Arakin, Spasojević je bio Topalović, Tešić je bio Fleš, na kraju Sneč, Lakićević je bio Džeri i ako nije koristio moj Skaj - otkrio je Lalić.
 
Potom ga je tužilac pitao da li zna nikove Zvicera i Živkovića?
 
- Znam. Živković the best, Dendžer vulf, Zvicer Nikita, Nik born, Mason, Vuletić je bio Amigo, Božović Cečelup... Ima toga, pitajte me slobodno - rekao je Lalić nakon čega ga je tužilac pitao da li su bila dva lica koja su imala isti nik.
 
- Da bilo je, pa se prepoznavanje vršilo po slici, bio je taj neki avatar ili slika ili su korisnici mogli sami da promijene nik drugog korisnika onako kako mu je on bio prikazan u telefonu - rekao je Lalić.
 
Skriveni prostor
Tužilac Babić nije imao više pitanja, međutim, drugi tužilac Saša Ivanić tražio je da opiše detaljnije skriveni prostor.

- Otvor se nalazi u donjem desnom uglu na zidu kada se uđe u garažu kada se prođe kroz taj otvor i tu ima širina oko metar i tu se nalaze metalna vrata i tada može da se uđe u prostoriju oko ima 7,8 metara širine, dužine 4,5. Isprava je trebalo da bude za uzgoj marihuane. U prostoriji na sredini je bio slivnik i kanal za slivanje vode. U desnom ćošku se nalazi ormar gdje je oružje zavijeno u foliju, a bio je zeleni vojni sanduk gdje su bile policijske uniforme, pancirski prsluci - rekao je Lalić.
 
On je objasnio da je bila jedna drvena barska stolica i jedna wc šolja, a na zidu sa lijeve strane je bilo desetak utičnica.
 
- Krajnje lijevo, a bliže zidu koji se granični sa garažom je bila jedna niša sa prekidačem. Dole su bile pločice braon boje, zidovi su bili okrečeni u bijelo. Neonske lampe su bile kao osvjetljenje. Uvijek je tu bilo hirurških rukavica, varikine, solne kiseline, alata, traka šrafcigeri, konopac - objasnio je Lalić.
 
Potom ga je tužilac Ivanić pitao kolika je bila gabaritnost mašine.
 
- Visine oko metar i po, širine 80 centimetara, dužine oko 100 centimetara - objašnjava Lalić.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )