Foto: pixabay

BEOGRAD - Kavasaki sindrom koji se i u Srbiji pojavio kod djece koja su preležala virus korona ne bi trebalo da zabrinjava roditelje, jer je ovo izuzetno rijetka bolest koja je izlječiva ako se ustanovi na vrijeme, izjavila je načelnik kardiologije Univerzitetske dječje klinike u Beogradu Ida Jovanović.

Ona objašnjava da je riječ o inflamatornom sindromu koji karakteriše visoka temperatura, osip na koži, konjuktivitis i otok limfnih žlijezda, a izaziva ga virus, odnosno organizam u borbi sa virusom počne da napada sopstvene krvne sudove.

"U svakom slučaju roditelji ne treba da brinu, jer i ako se javi ovaj poremećaj, on je lečiv ako se na vreme uoči, to je cela suština. Roditelji treba da se jave lekaru onog trenutka kada osete da dete ima temperaturu, a da ne znaju zbog čega, ako se javljaju ospe i druge promene karakteristične za kavasaki", rekla je Jovanovićeva za "Sputnjik".

Ona navodi da razlog za pojavu ovog sindroma nije oslabljen imunitet, već imuna reakcija koja je individualna, a može da se pojavi i kod djece koja su potpuno zdrava, kada, nakon što preleže neku infekciju, dođe do do pojave ovog fenomena.

"Ako se ne leči na vreme može da bude tragična, a ako se prepozna, ali kasno, tada ostaju trajne posledice na koronarnim arterijama i rizik za ceo život od infarkta miokarda", navodi Jovanovićeva.

Načelnik pulmologije Instituta za majku i dete u Beogradu Predrag Minić navodi da je pojava kavasaki sindroma sa epidemijom virusa korona postala atipična, pa se češće javljaju pacijenti stariji od pet godina koji imaju samo neke od simptoma.

"To je sindrom, odnosno vaskulitis koji obično pokreću virusi. Ovog puta je to po svoj prilici ovaj kovid virus, iako je kod jednog broja dece nemoguće dokazati njegovo prisustvo. Ali je očigledna njegova atipičnost", rekao je Minić.

On napominje da je tipično za kavasaki da ga dobije dijete mlađe od pet godina sa visokom temperaturom koja traje duže od pet dana i koja ne spada bez obzira na to koje antibiotike primjenjivali.

"Pored temperature to je vaskulitis srednjih krvnih sudova, a taj srednji krvni sud je koronarna arterija. Ona se proširi, dođe do diletacije aneurizme koronarne arterije i malo dete može da dobije infarkt", objašnjava Minić.

Na Institutu za majku i dete trenutno se nalaze dva pacijenta sa kavasaki sindromom koja se uspješno liječe.

Minić kaže da su oba pacijenta imala virus korona, odnosno kod jednog je test bio pozitivan, a kod drugog lažno negativan, jer je ustanovljeno prisustvo antitijela i oba pacijenta su starija od pet godina, a imala su samo neke od simptoma.

"Kod nas je to relativno česta stvar na Institutu. Sigurno oko 10 do 15 dece tokom godine ima kavasaki bolest. A sada je manji broj te tipične dece mlađe od pet godina, a ima ovih drugih. Tako je to i u svetu primećeno", naveo je Minić.

On kaže da se kavasaki sindrom liječi terapijom imunoglobulina i kortikosteroida i obično ne traje dugo.

"Ako se daje prava terapija u prvih nekoliko dana, oporavak se javlja nakon tri ili četiri dana, a ako postoji diletacija koronarnih arterija onda se mjesecima daje aspirin", dodao je Minić.

Minić zaključuje da kod roditelja ne treba da postoji strah budući da ova bolest nije infektivna već reaktivna.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )