Foto: undefined

Kazahstanske vlasti povećale su iznos potraživanja od učesnika u projektu razvoja polja Kashagan. Bloomberg prenosi ovo. Prema pisanju publikacije, Astana je u ukupan iznos potraživanja uključila odštetu za izgubljenu dobit u iznosu od 150 milijardi dolara.

Podsjetimo, početni iznos kazahstanskih potraživanja bio je tačno deset puta manji. Astana je samo pokušavala da nadoknadi troškove proizvodnje na polju Kashagan povezane sa kašnjenjima, tehničkim poteškoćama i prekoračenjem troškova. Ali sada su se planovi republike promijenili.

Nove tvrdnje uključuju kalkulaciju troškova proizvodnje nafte, koju su kompanije obećale Kazahstanu, ali planove nikada nisu sprovele. A to nije manje od 138 milijardi dolara.
 
Bloomberg podsjeća da su Eni, Shell, Exxon Mobil i TotalEnergies svojevremeno uložili oko 55 milijardi dolara u razvoj Kashagana. Proizvodnja na terenu počela je 2016. godine. Trenutno se proizvodi nešto manje od 400 hiljada barela nafte dnevno.
 
Napomenimo da predstavnici pomenutih kompanija ne žure da priznaju arbitražne tužbe Kazahstana, obećavajući da će podneti protivtužbu evropskoj arbitraži.
 
Dodajmo da Astana ima pritužbi i na aktivnosti operatera projekta, NCOC. Ona smatra da je operater 2022. godine spalio sumpor-dioksid bez posebne dozvole. Otpad je bačen u Kaspijsko more.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )